A honvédelmi miniszter szerint a magyar katonákon fog múlni, hogy a félelem vagy a biztonság korát éljük-e meg

  • narancs.hu
  • 2017. október 3.

Belpol

Év végére már több mint hatezer tartalékos katonája lesz az országnak.

"Év végéig további ezerrel nő a tartalékos katonák száma, amely jelenleg meghaladja az ötezret" - közölte a honvédelmi miniszter kedden Hajdúhadházon 284 önkéntes területvédelmi tartalékos katona ünnepélyes eskütételén – számolt be az MTI.

Simicskó István elmondta, mind a 197 járásban lesz egy-egy területvédelmi egység, a tartalékosok összlétszámát pedig

2026-ra húszezerre növelik.

Hozzátette: két éve ugyanis úgy döntöttek, új alapokra kell helyezni a tartalékos rendszert, és vissza kell hozni a területi elvet az egységek megszervezésekor. "2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt Magyarországnak, miközben valamennyi NATO-tagországban, valamennyi olyan országban, amely fontosnak érzi állampolgárai biztonságát, hazájuk megvédését, jól működő tartalékos rendszert hoztak létre, és szervezik ezeknek az alakulatoknak a kiképzését, munkáját."

Márpedig a biztonság Magyarországnak is nagyon fontos, mondta a miniszter, aki szerint lényeges, hogy "hazánkat meg tudjuk védeni minden bajtól", a nemzetállamok kora pedig korántsem járt le, ahogy azt egyesek gondolják Európában. "Mi a hazánk mellett szeretnénk kiállni, és megvédeni minden bajtól, ezért van szükségünk magyar honvédségre, ezért van szükségünk tartalékos állományra." A területvédelmi tartalékosoknak pedig ezt mondta: "Az ilyen katonákon fog múlni, hogy

a félelem korát élhetjük-e meg az elkövetkező évtizedekben, vagy pedig megfelelő bátorsággal a biztonság időszakát élhetjük meg".

Bejelentette továbbá, hogy elkészült az a haderőfejlesztési program, amely 2026-ig meghatározza a hadsereg fejlődésének fő irányát.

Ám a miniszter legjobb mondata mégiscsak az volt, amikor

"a legmagasabb szintű nemzettudat megnyilvánulásaként" értékelte,

ha valaki a "szülőföldünk, hazánk védelmére felesküszik, erre a nemzeti ügyre adja az életét".

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.