A Jobbik frakcióvezetője szerint ők tényleg megérdemelték a 200 ezres fizetésemelést

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2018. szept. 05., 15:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Végre valaki kimondta!

Gyöngyösi Mártonnal készítettünk nagyinterjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban. A Jobbik elnökhelyettese és frakcióvezetőjével folytatott beszélgetésünk több témát is érintett a választási vereségen túl Toroczkai László mozgalmáig, a LMP-vel történő szövetségig.

Szóba került a képviselői fizetésemelés, amit a Jobbik is megszavazott. Erről a következőket mondta Gyöngyösi:

„Gyöngyösi Márton: A Jobbik közössége megérdemli, kevés párt harcolt annyit a magyar emberek érdekéért, mint mi. De értem a kérdést, és azt is tudom, hogy a politikus a leg­alsórendűbb állatfaj alatt találtatik, az lenne a legjobb, ha éhbérért dolgozna.

Magyar Narancs: Ne essünk túlzásba. Vannak, akik igen, de nem maguk dolgoznak éhbérért.

GYM: Én 2010-ben a verseny­szférából érkeztem a politika világába, ahol a többszörösét kerestem a mai fizetésemnek. Ha valaki tudja, mit jelent anyagi áldozatot hozni, adott esetben a karrierjének a feláldozásával együtt, az én vagyok.

MN: Egy szociálisan is érzékeny néppárt elnökhelyetteseként most azzal érvel akár a Jobbik kis fizetésből élő szavazói felé is, hogy mekkora áldozatot hozott, amikor feladta a multis fizetését, és politikusnak állt?

GYM: Ezelőtt az az összeg a nettó 500 ezret is alig haladta meg kiemelt pozíció esetében is. Arra kérem, mielőtt a magyar képviselői fizetésekben elmélyülne, nézze meg, hogy a környező országokban mennyit keres egy képviselő. Ne az amúgy tényleg elképesztő magyar bérszínvonalhoz mérjük ezt, hiszen mindig tud olyan szakmát választani, ahol kevesebbet keresnek, mint egy országgyűlési képviselő. Végezzen egy nemzetközi összehasonlítást, és megérti, hogy azért kell a képviselők fizetéséről is gondoskodni, hogy az ne a kontraszelekció és korrupció melegágya legyen. Mert jelenleg ez a politikai osztály. Ha az ülésteremben végignézek a szemközti padsorokon, siralmas a látvány, teljes a kontraszelekció.”

A teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja. A lap csütörtöktől kapható a standokon vagy megrendelheti itt.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Orbán Viktor az elmúlt napokat Kirgizisztánban töltötte, ahol is megtekintette a Nomád Világjátékok ünnepélyes megnyitóját (így a nomádnak beöltözött magyar küldöttség bevonulását is, később ő maga is beállt közéjük), és remélhetőleg jól szórakozott a férfipróbáló sporteseményeken (lovaglás, íjászat, levágott kecskefejjel focizás lóhátról).

 

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2018. szept. 05., 15:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  Kovacs
  2018. szeptember 06., csütörtök 18:00
  "ja, magyarországon a morált a politikai életben a magasabb fizetéssel lehet megteremteni."
  Igen. Ezt nevezik pozitív diszkriminációnak. (hehe)
 2. 4
  yoyo
  2018. szeptember 06., csütörtök 06:05
  ja, magyarországon a morált a politikai életben a magasabb fizetéssel lehet megteremteni.
  Ha mondjuk egy magyar politikus nettó 2 milliót kap az adófizetők pénzéből, akkor már gerincesen vissza fogja utasítani a "megkereséseket".
  Így végre tisztességes pálya lesz a politikusi, én megértem, a politikus gyerekének is kell iskolatáska, tornacipő, nem nyomoroghat.
 3. 3
  rworse
  2018. szeptember 05., szerda 20:17
  "Ha az ülésteremben végignézek a szemközti padsorokon, siralmas a látvány, teljes a kontraszelekció.”

  Hehe, hülyegyerek. Nem az anyagiak miatt kontraszelektált a társaság.
 4. 2
  szegedi789
  2018. szeptember 05., szerda 20:02
  Régi ügy ez. Talán a III. Köztársaság egyik ősbűne. A képviseleti demokrácia, a demokratikus versengés sajnos pénzbe kerül. Ebben az országban erről viszont nem lehetett komolyan eszmét cserélni, létező, avulgató törvényi kereteket gyorsan megtanulták nagy ívben leszarni, meg egyébként is a rövid távú haszonnal kecsegtető populistáskodás jobban fizetett 4 évenként.

  Aztán egyre lepusztultabb, züllöttebb és korruptabb lett ez a demokratikus politikai környezet.

  Fenti muki valamit kapisgálgat, de mégis a könnyebb utat, megúszást választja.

  Milyen fantasztikus pártfinanszírozási, illetve képviselői jövedelmeket és vagyontárgyakat rendező reformtervezetet szült meg a jobbik ????????

  Mennyire járult hozzá az értelmes vita kialakulásához ?????

  Vagy a nagy büdös jobbikos semmi ?

  Akkor viszont nem szerencsés ezzel a fenti szöveggel jönni, mert bicskanyitogatás aktusa mellett max. a "kényelmes szalonellenzéki kellemes apanázzsal" c. magánszámot sikerül így előadni, ami szintén nem növeli a szavazók számát. Önként tetszik beleülni egy évtizedes politikai csapdába...
 5. 1
  hakohen
  2018. szeptember 05., szerda 17:33
  .
  Nincs okom kétségbe vonni Gyöngyösi Márton érveit, első sorban a saját helyzetére és élettörténetére vonatkozóan.

  Viszont azt kétségbe vonnám, hogy a politikai osztály, inkluzíve ogy. képviselők kontraszelekciójának egyedüli vagy legfőbb oka az alulfizetettségük volna. Csak halkan jegyzem meg, hogy az államtitkári és miniszteri fizetések gyakran szellőztetett mértéke sem mutat szignifikáns (akár pozitív, akár negatív) összefüggést alkalmasságukkal és beválásukkal jelenlegi posztjukra.

  És azt tényleg komolyan gondolja Gy.M., hogy ha mondjuk kétszeresére emelnék az ogy. képviselők jövedelmét, akkor azonnal elenyészne minden kontraszelektáltság?

  Na ne!
  .

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra