Szavazatimport? A kormány 210 millió forint közpénzből taníttatott ukrán állampolgárokat magyarul

  • narancs.hu
  • 2018. február 3.

Belpol

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint magyarul nem beszélő magyarokat oktattak. A DK mást gyanít.

A Demokratikus Koalíció szombati sajtótájékoztatóján közölte Varju László, a párt országgyűlési képviselője, hogy korábban azzal a kérdéssel fordultak a kabinethez, hogy milyen céllal fordított az állam 210 millió forint közpénzt kárpátaljai ukrán állampolgárok nyelvoktatására. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig válaszában azt közölte, magyarul nem beszélő határon túli magyaroknak szerveztek tanfolyamokat.

Az MTI tudósítása szerint az ellenzéki politikus szerint ezzel a válasszal a „nemzetieskedő Fidesz” egyszerre alázta meg a határon túl élő magyarokat és leplezte le, hogy a kormány közpénzből tanít ukrán állampolgárokat a magyar állampolgárság megszerzéséhez.

„Nyelvében él a nemzet” – fogalmazott Varju László, aki hazaárulónak minősítette a kormány „szavazatimportját”. Megjegyezte, a kormány válasza alapján akár több tízezer olyan ukrán állampolgár is szavazhat a tavaszi választáson, aki soha nem élt vagy fizetett adót Magyarországon.

Karácsony Gergely és az MSZP elnöke egészen Kolozsvárig ment, hogy együtt aláfűtsenek Gyurcsánynak

Kijelentették: támogatnák a határon túli magyarság autonómiatörekvéseit is. Ellentétben „néhány ellenzéki párttal”, a szocialisták úgy gondolják, hogy szerzett jogot nem szabad elvenni, a határon túli magyarok szavazati joga fontos vívmány, azt meg kell tartani – nyilatkozta Molnár Gyula, az MSZP elnöke pénteken Kolozsváron a köztévének.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.