Üzenet Orbánnak: „Nem az én apám lett dúsgazdag vállalkozó a miniszterelnökségem alatt”

  • narancs.hu
  • 2018. február 3.

Belpol

Gyurcsány vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez saját maga ellen.

„Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az Országgyűlés mentelmi bizottságánál Gyurcsány Ferenccel szemben a Magyar Idők főszerkesztője” – írja szombati cikkében a Magyar Idők. De nem csak Gajdics Ottó kéri ezt, hanem Gyurcsány Ferenc is, aki szintén szombaton a Facebook-oldalán jelentette be: „Hétfőn hivatalosan megkérem a fideszes vezetésű és többségű mentelmi bizottságot, hogy vizsgálja meg vagyonnyilatkozatom helyességét, törvényességét.”

A korábbi miniszterelnök bejegyzésében elsősorban Orbán Viktornak üzent, egyebek közt ilyeneket: „Tudod, nem én rejtegetem vagyonomat. Én bevallom, pontosan, törvényesen. 
Tudod, nem az én feleségemnek van temérdek földje. Nem az én apám lett dúsgazdag vállalkozó a  miniszterelnökségem alatt. Nem az én vejem ellen folytat csalás miatt vizsgálatot az EU. Nem az én csókosom lett pár év alatt Magyarország leggazdagabb embere. Ez a te világod. Én nyilvánosan bevallom családtagjaim vagyonát. Te nem.”

A papa fedett üzletei

Hatalmas állami beruházások beszállítói a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások. Több olyan építkezést azonosítottunk, ahová Orbán Győzőék bányájából viszik a követ vagy a betonelemeket. Gánt közelében nemrég új bányát nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytársak nélkül termelheti ki az értékes tőzeget az Orbán-érdekeltség.

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozata napok óta téma, elsősorban a kormányhoz közeli médiumokban. Először a Magyar Idők állította, hogy a Demokratikus Koalíció vezetőjének eltitkolt bankszámlája van egy osztrák pénzintézetnél: a Schoellerbank AG-nál több mint 150 millió forintot helyezett el. A politikus elismerte, hogy van külföldön pénze, de leszögezte: mindent bevallott a vagyonnyilatkozatában, amelyben jelezte, hogy 605,7 millió forintja van értékpapírokban, ennek része az a 150 millió is.

Korábban pont Gyurcsány Ferenc állította azt, hogy Orbán Viktornak eltitkolt, külföldön tartott vagyona is van. Sokáig lebegtette, hogy erről talán dokumentumokat is be tud mutatni, de eddig ebből nem lett semmi. Konkrétumokat akkor sem volt hajlandó elárulni, amikor erről hosszasan faggattuk.

„Nagyjából 1 millió euró”

A volt miniszterelnök hónapok óta titkos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát ígéri Orbán vagyonosodásának árnyékos részleteiről. Ám ha a vádakat végül nem tudja alátámasztani, akkor nemcsak magát hozza nehéz helyzetbe, de Orbánnak is menlevelet ad. Arról faggattuk, hogy mire vár még. Magyar Narancs: Április óta beszél egy rejtélyes dokumentumcsomagról, amelyről azt állította, hogy rendkívül kellemetlenek lehetnek a jelenlegi miniszterelnöknek.

Figyelmébe ajánljuk