A kormány a Kossuth térről eltüntetett Nagy Imre-szobornál koszorúzott

  • narancs.hu
  • 2019. június 16.

Belpol

Valahol kellett.

A tavaly decemberben, az éj leple alatt lebontott és a Kossuth tér mellől, a Vértanúk teréről elszállított, a Jászai Mari térre áthelyezett Nagy Imre szobornál emlékezett meg a kormány1989. június 16-áról.

Varga Tamás – korábban a Parlamentre néző – Nagy Imre-szobrát a Margit híd lábánál, a Képviselői Irodaháznál nem avatták fel újra, egyszerűen csak felállították.

Az egykori miniszterelnök halálának és újratemetésének az évfordulóján azonban többen is koszorúztak a szobornál.

A kormány nevében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Budapest nevében Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes helyezett el koszorút, míg Csárdi Antal az LMP és Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője is megemlékezett Nagy Imre miniszterelnökről. Ahogy egyebek között az Alkotmánybíróság, a Kúria és a Honvédelmi Minisztérium is. A szobor elköltöztetéséről döntő Kövér László személyesen nem jelent meg, a nevében Tóth László, az Országgyűlési őrség parancsnoka emlékezett.

Orbán Viktor feleségével, Lévai anikóval a 301-es parcellában helyezett el egy-egy szál rózsát Nagy Imre sírjánál.

Orbán Viktor és Lévai Anikó virágot vitt Nagy Imre sírjára

"Dicsőség a legyőzötteknek" - írta a miniszterelnök a Facebookján. Orbán Viktor a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyen ő és felesége, Lévai Anikó virágokat helyeztek el az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imre és társai sírjára a 301-es parcellában. A videónak a Gloria victis, Dicsőség a legyőzötteknek címet adta.

Figyelmébe ajánljuk