Néma tiltakozó demonstrációt tartottak a Hősök terén a rendszerváltásra emlékezve

  • narancs.hu
  • 2019. június 16.

Belpol

A flashmobot azért szervezték, hogy ébren tartsák 1989/90 immár naponta meghamisított emlékét.

Néma felállás címmel szervezett Donáth László, Eörsi László, Jánosi Katalin, Rainer M. János, Rajk László, Ungváry  Rudolf és Vásárhelyi Mária flashmobot június 16-án 18 órára a Hősök terére.

A néma tiltakozó demonstráció során Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 30. évfordulója alkalmából emlékeztek. Mert "fontosnak tartjuk, hogy ébren tartsuk az 1989/90-es rendszerváltás immár naponta meghamisított emlékét".

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ma este tartják a Hősök terén az úgynevezett Szabadságkoncert című hivatalos rendezvényt is, a magyar kormány ekképp adózik széles körben az 1989/1990-ben történtek emlékének.

A „Szabadságkoncerten" olyan sztárok lépnek fel, akiket simán elhívtak anno a komcsik is a rendezvényeikre

Mert pártunk és kormányunk „szeretné a mai fiatalokat is megszólítani". Kevés olyan epizód van egy ember életében, amiről már akkor tudja, hogy történelmi esemény, amikor épp zajlik.1989. június 16-a, Nagy Imre és társainak újratemetése ilyen történelmi esemény volt, egyike a huszadik században oly ritka aranybetűs napjainknak.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A villámcsődület résztvevői fekete pólóban, egyen kitűzőkkel az előzetes tervek szerint felemeltek egy molinót, amely az 1989-es ravatal díszletét ábrázolta. A molinó előtt összegyűlve, arccal a Műcsarnok felé fordulva egy perces néma felállással adóztak 1989 emlékének.

A fontos, gesztus értékű esemény csupán néhány percig tartott. A flashmobra jellemző módon pedig a résztvevők amilyen hamar összegyűltek, olyan gyorsan  el is hagyták a helyszínt.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Figyelmébe ajánljuk