A kormány egyelőre nem tárgyal az uniós ügyészségről

  • MTI -
  • 2018. június 4.

Belpol

Nincs az Orbán-kormány napirendjén az Európai Ügyészséghez való csatlakozás.

Magyarországnak továbbra sem áll szándékában részt venni az Európai Ügyészség létrehozásával megvalósuló megerősített együttműködésben, az álláspont esetleges felülvizsgálata jelenleg nincs napirenden – közölte Trócsányi László az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozását követően.

Az igazságügyi miniszter a tanácsülés alkalmával egyeztetett Vera Jourová jogérvényesülésért felelős uniós biztossal, aki tájékoztatást adott az Európai Ügyészség létrehozásával kapcsolatos fejleményekről, valamint beszámolt a következő több éves pénzügyi keret részeként május elején bemutatott, az uniós költségvetésnek a jogállamiság általános hiányossága esetén történő védelméről szóló rendelettervezetről.

Trócsányi szerint Magyarországnak kiemelten fontos, hogy a létrejövő ügyészség, a helyi hatóságokkal és a több országot érintő nyomozásokat és büntetőeljárásokat összehangoló európai uniós ügynökség (Eurojust), valamint az európai csalásellenes hivatal (OLAF) világosan elkülönült hatásköri keretek között működjön. Mielőbb szeretné megismerni az ügyészség és a megerősített együttműködésben részt nem vevő tagállamok közötti együttműködés részleteiről szóló javaslatot.

A miniszter a jogállamisági kondicionalitásra vonatkozó rendelettervezet kapcsán kiemelte, hogy a javaslat Magyarország számára több szempontból is aggályos. Kétségesnek tartja, hogy az uniós szerződés hivatkozott cikke erre megfelelő alap lenne.

A miniszter találkozott Katarina Barley német igazságügyi miniszterrel is, akit az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítése érdekében, a bírói függetlenség elvének tiszteletben tartása mellett tervezett intézkedésekről tájékoztatott. Trócsányi László a közeljövőben Berlinbe látogat, hogy elemezze a német igazságügyi tapasztalatokat.

Az uniós Igazságügyi Tanácsban a miniszterek vitát folytattak emellett a szerződési jog területét érintő, az áruk adásvételéről szóló irányelv-javaslatról. Ezenfelül egyzetetnek a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban részt vevő joghatóságról is. Trócsányi támogatja, hogy minden gyermek lehetőleg a saját családjában, és ne idegen országban, például nevelőszülőknél nőjön fel.

Figyelmébe ajánljuk