A kormányhivatal tanácsa: ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be

  • narancs.hu
  • 2022. január 19.

Belpol

Szakmai eljárásrend még nincs a negyedik oltásról, az orvosok tanácstalanok.

Az orvosokat is zavarba hozta a negyedik oltást szorgalmazó kormányzati propaganda, miután a szakemberek sem kapták meg a lebonyolításhoz várt segítséget. A közvetlenül az oltópontokon jelentkező pácienseket a tapasztalat szerint vagy beoltják, vagy nem, írja a Népszava.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón bejelentette, hogy az orvosával konzultálva bárki kaphat negyedik oltást, az erről szóló szabályozást pedig a múlt hétre ígérte. Azóta a koronavirus.gov.hu-n szinte naponta hirdetik, hogy bárki kérheti a negyedik vakcinát, akit négy hónapnál régebben oltottak, a regisztrációs oldalon viszont még nem lehet a negyedikre jelentkezni.

A Népszava megkérdezett több oltópontot arról, hogy érkeznek-e az emberek a negyedik oltásért és az oltóhelyek megkapták-e már a szakmai útmutatást. Utóbbira nem volt a válasz, az érkezőkről pedig vegyes a tapasztalat. Van olyan oltási akcióbna résztvevő helyszín, akiket még nem kerestek és nem kellett oltaniuk Gulyás bejelentése óta. Máshová érkeztek már az érdeklődők a negyedik oltásra, de a lap által megkérdezett orvos azt mondta: elküldték őket, mert szakmai eljérásrend hiányában nem tudnak felelős döntést hozni.

Mint mondta, számtalan eldöntendő kérdés van, így például:

mi van, ha valakinek három különböző oltása volt, akkor vajon mit adhatunk negyediknek? Vagy három egyforma volt, vagy kettő azonos és csak a harmadik különbözik, akkor melyik következhet?

Ráadásul még a nyomtatványt sem kapták meg a negyedik oltás igényléséhez.

Van, ahol múlt csütörtök óta folyamatosan telefonálnak a páciensek, egy orvos elmondása szerint nekik egy 80 éves nő naponta többször telefonál, mert öt hónapja kapta meg a harmadik oltását és szeretné mielőbb megkapni a negyediket, a háziorvosát viszont nem éri el, így nem tud vele konzultálni a kérdésről.

"Pedig amíg ő nem hoz tőle egy papírt arról, hogy javasolja az újabb vakcinát, addig nem merjük beoltani. Ilyen igazolást azonban eddig még egyik páciensünk sem hozott" - mondta a lapnak az orvos.

Egy nagy budai kórház oltópontja szintén a szakmai eljárásrendre vagy kezelőorvosi ajánlásra vár. Ahogy a lapnak elmondták: az intézmény vezetője telefonon iránymutatást kért a kormányhivataltól, ahol azt tanácsolták, hogy

ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!