A kormányhivatal tanácsa: ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be

  • narancs.hu
  • 2022. január 19.

Belpol

Szakmai eljárásrend még nincs a negyedik oltásról, az orvosok tanácstalanok.

Az orvosokat is zavarba hozta a negyedik oltást szorgalmazó kormányzati propaganda, miután a szakemberek sem kapták meg a lebonyolításhoz várt segítséget. A közvetlenül az oltópontokon jelentkező pácienseket a tapasztalat szerint vagy beoltják, vagy nem, írja a Népszava.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón bejelentette, hogy az orvosával konzultálva bárki kaphat negyedik oltást, az erről szóló szabályozást pedig a múlt hétre ígérte. Azóta a koronavirus.gov.hu-n szinte naponta hirdetik, hogy bárki kérheti a negyedik vakcinát, akit négy hónapnál régebben oltottak, a regisztrációs oldalon viszont még nem lehet a negyedikre jelentkezni.

A Népszava megkérdezett több oltópontot arról, hogy érkeznek-e az emberek a negyedik oltásért és az oltóhelyek megkapták-e már a szakmai útmutatást. Utóbbira nem volt a válasz, az érkezőkről pedig vegyes a tapasztalat. Van olyan oltási akcióbna résztvevő helyszín, akiket még nem kerestek és nem kellett oltaniuk Gulyás bejelentése óta. Máshová érkeztek már az érdeklődők a negyedik oltásra, de a lap által megkérdezett orvos azt mondta: elküldték őket, mert szakmai eljérásrend hiányában nem tudnak felelős döntést hozni.

Mint mondta, számtalan eldöntendő kérdés van, így például:

mi van, ha valakinek három különböző oltása volt, akkor vajon mit adhatunk negyediknek? Vagy három egyforma volt, vagy kettő azonos és csak a harmadik különbözik, akkor melyik következhet?

Ráadásul még a nyomtatványt sem kapták meg a negyedik oltás igényléséhez.

Van, ahol múlt csütörtök óta folyamatosan telefonálnak a páciensek, egy orvos elmondása szerint nekik egy 80 éves nő naponta többször telefonál, mert öt hónapja kapta meg a harmadik oltását és szeretné mielőbb megkapni a negyediket, a háziorvosát viszont nem éri el, így nem tud vele konzultálni a kérdésről.

"Pedig amíg ő nem hoz tőle egy papírt arról, hogy javasolja az újabb vakcinát, addig nem merjük beoltani. Ilyen igazolást azonban eddig még egyik páciensünk sem hozott" - mondta a lapnak az orvos.

Egy nagy budai kórház oltópontja szintén a szakmai eljárásrendre vagy kezelőorvosi ajánlásra vár. Ahogy a lapnak elmondták: az intézmény vezetője telefonon iránymutatást kért a kormányhivataltól, ahol azt tanácsolták, hogy

ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk