Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott

  • narancs.hu
  • 2022. január 13.

Belpol

Hét napra rövidül a karanténidőszak, de öt nap után negatív teszttel lehet „szabadulni”, a negyedik oltást pedig bárki felveheti – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón.

Oltási igazolvánnyá alakul át a védettségi igazolvány február 15-től, de ehhez nem kell új dokumentumokat kibocsátani. Védettnek az minősül, aki megkapta a harmadik oltást, vagy aki a második oltását hat hónapon belül kapta meg. Mindezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte csütörtöki tájékoztatóján. Bejelentette azt is, hogy hét nap lesz a karantén, de öt nap után negatív teszttel lehet „szabadulni”. Az iskolákban osztálytársak fertőzöttsége esetén, ha egy osztályban megbetegedés történik, öt nap a karantén, de csak azoknál, akik oltottak.

Kifejtette,

az orvosával konzultálva bárki kaphat negyedik oltást, az erről szóló szabályozás a héten megjelenik.

A fertőzések jelentős részét az új variáns okozza, a következő hetekben a megbetegedések száma radikálisan emelkedni fog - mondta Gulyás Gergely. (E kijelentéssel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Müller Cecília két nappal ezelőtt még arról beszélt, a megbetegedések 29 százalékát okozza az omikron variáns.) A miniszter szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a megbetegedések számát arányosan nem követi a kórházban ápoltak és a halálesetek száma.

Gulyás úgy vélte, a kórházi kapacitások tekintetében „jól állunk”, a normál ágyszám 75 százaléka szabad, ez a kapacitás szükség esetén növelhető. Jelenleg 9 292 805 oltóanyag használható fel, az oltási napokat pedig február első két hetében meghosszabítják.

A kormányinfón gazdasági témákról is beszélt a miniszter. Szavai szerint a decemberi adatok a vártnál jobbak,

6,5-7 százalék közötti tartományban lesz a gazdasági növekedés,

ilyen mértékű a rendszerváltás óta nem volt. Nehézséget jelentenek az emelkedő emergiaárak, ami az egész világon inflációs spirált indított el, a kormánynak ezért küzdenie kell az áremelkedések ellen – tette hozzá.

Gulyás elmondta, a benzinár plafonja bevált, február közepén döntenek a meghosszabbításáról. Az Orbán Viktor által szerdán bejelentett élelmiszerárstopról szólva azt mondta, számtalan nemzetközi mintát elemeztek, és a szerb gyakorlathoz hasonló intézkedést vezettek be.

A választásra kitérve Gulyás arról beszélt a kormányinfón, hogy „a szexuális propagandától a gyeremeket meg kell védeni”, ezért a kormány mindenkit arra kér, hogy mondja el a véleményét a népszavazáson.

A miniszter tájékoztatója után szokás szerint újságírói kérdésekre is válaszolt. 

Koronavírus

Gulyás Gergely szerint az omikronnal való fertőzés elkerülhetetlen az előrejelzések szerint, de az oltások védelmet biztosítanak ellene. A mostani szabályok szerint az ötszáz fő feletti rendezvényekre és még pár helyre nem mehetnek be az oltatlanok, ami nem egy radikális korlátozás szerinte. Bőségesen van vakcinánk, de ha kell majd még több, akkor tudunk vásárolni pár napon belül. 

A tesztelés a kormány álláspontja szerint nem megoldás, de sokan inkább ezt választanák az oltás helyett, ezért nem lesz ingyenes tesztelés. A kötelező oltás nincs napirenden, azt remélik, hogy az oltási igazolvány sokakat arra fog ösztökélni, hogy felvegye a vakcinát. Nagyjából 6,3 millió átoltottnál vagyunk most, a társadalom egy részét nehéz rávenni az oltásra; Közép-Európa hagyományosan oltásszkeptikusabb, mint Nyugat-Európa.

Az operatív törzs egy döntéselőkészítő szerv, végül a kormány határoz a járványügyi intézkedésekről. A döntési alternatívákat soha senki nem hozza nyilvánosságra, ezért nincs relevanciája annak, hogy tíz évre titkosították az operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit a miniszter szerint. 

Márki-Zay Péter, baloldal, választás

Gulyás Gergely szerint Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozatai a baloldal elmúlt évtizedben képviselt álláspontját tükrözi. A megválasztásával a 13. havi nyugdíj veszélybe kerülhet, a rezsicsökkentés eltörlése pedig félmillió forint terhet jelentene a családoknak, az egészségügy privatizáció pedig sokaknak állhat érdekében véleménye szerint. 

A választásokkal egyidőben megtartandó „gyermekvédelmi népszavazás” esetében az érvényes népszavazással lenne elégedett, azt még nem tudja, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita, és a Fidesz tiszteletben tartja a választások eredményét, abban az esetben is, ha veszít. 

Március 10-én lesz az államfő választás.

(Mint ismeretes a Fidesz Novák Katalin korábbi családügyi minisztert jelöli). 

Élelmiszerárstop, infláció

Az alapvető élelmiszerekre (kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a 2,8 százalékos tehéntej, a sertéscomb és a csirkemell) vonatkozó árstop három hónapig érvényes, az október 15-i árat üzletenként kell értelmezni. Többszintű szankciórendszer lép majd érvénybe, aminek keretében pénzbirság és a kereskedelmi tevékenységtől való eltiltás is kiszabható lesz. 

A kereskedők nem kapnak kompenzációt az államtól. A korábban említett hat termékhez csatlakozik a csirkefarhát is, a kenyér viszont nem, mert nagy nehézséget okozna a pékségeknek, ha az árát az október 15-i szintre emelnék vissza. Figyelni fogják, hogy hogyan nő az egyéb – tehát nem árbefagyasztott – termékek ára, és vannak korlátozó eszközeik arra nézve, ha ezek megugornának. 

Az áfacsökkentést azért nem vezették be, mert arra jutottak, hogy nem csökkentek volna az árak annyira, mint a befagyasztással. Február közepén döntenek az üzemanyagstop meghosszabbításáról. A bevezetett gazdasági intézkedéseknek a számításaik szerint két százalékos inflációcsökkentő hatása lesz, viszont éves szinten 4,9 százalékos növekedéssel számolnak. 

Sztojka-ügy

Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos ügyével kapcsolatban Gulyás azt monda, nem vizsgálják az ügyet. 

Szerinte manapság divat lett a titkos hangfelvételek készítése és kiszivárogtatása. Méltányosságot kér, mert nem hallotta egyben a hangfelvételt – ahol Sztojka azt mondta az Országos Roma Önkormányzat képviselőinek, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan” –, nem tudják mi hangzott el egyben, ezért nincs mit vizsgálniuk. 

Völner-ügy

Völner Pál korrupciógyanú miatt lemondott igazságügyi államtitkár ügyével kapcsolatban azt mondta, az ártatlanság vélelme őt is megilleti. Miután Völner a hírek napvilágra kerülésének napján lemondott a tisztségéről, ezért Varga Judit igazságügyi miniszternek – akinek Völner Pál a közvetlen helyettese volt – nem kell nyilatkoznia a témában. Jelenleg folyik a büntetőeljárás, „minden másnak ebből kell következnie”, magyarán nem indít belső vizsgálatot a kormány, amíg a nyomozás nem zárul le.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk