A Kúria kimondta, a főváros nem tilthatja ki a magáncégeket a parkolás ellenőrzéséből

  • narancs.hu
  • 2020. június 27.

Belpol

Bár a parkolásüzemeltetés a kerületek hatáskörébe tartozik, a parkolás feltételrendszerének kialakítása a főváros feladata, ám annak nem része az ellenőrzés.

Törvénysértő az a nemrég, már az új fővárosi közgyűlés által meghozott rendelet, amely szerint „a parkolási közszolgáltatás igénybevétele jogszerűségének ellenőrzését” kizárólag önkormányzat, általa létrehozott intézmény, cég vagy a közterület-felügyelet láthatja el – mondta ki a Kúria.

A Kúria döntése értelmében ezért a szóban forgó "jogszabály nem léphet hatályba".

A legfőbb bírói testülethez a Sára Botond korábbi józsefvárosi polgármester által vezetett Fővárosi Kormányhivatal azért fordult, mert úgy ítélte meg, hogy a fővárosi közgyűlésnek nincs joga beleszólni abba, kinek az alkalmazottai lehetnek a parkolóőrök – emlékeztet a hvg.hu.

Az önkormányzati törvény ugyanis kimondja, hogy a parkolásüzemeltetés a kerületek hatáskörébe tartozik. Bár, ugyanezen törvény szerint „a parkolás feltételrendszerének kialakítása” viszont a főváros feladata, ezt a közlekedési törvény úgy pontosítja, hogy ez a fizetős parkolási területek kijelölését, a várakozási idő, a díj és a kedvezmények megállapítását jelenti, vagyis nem az ellenőrzést. Eszerint a főváros törvénybe ütköző módon megsértette a kerületek jogkörét.

A Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság volt elnöke által vezetett a Kúria önkormányzati tanácsa ezen érveléssel teljesen egyetértett, ezért megtiltotta, hogy a rendelet júliusban hatályba lépjen.

Figyelmébe ajánljuk