Kormányzati segítség egy ingatlanfejlesztő cégnek

Belpol

Stratégiai jelentőségű céggé minősítette a kormány a felszámolás alatt álló BD Park Invest Zrt.-t.

Hétfőn jelent meg a miniszterelnök aláírásával ellátott kormányrendelet, amely stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített a BD Park Ingatlanfejlesztő Zrt.-t. A cég ezzel levegőhöz jut, miután a vele szemben áprilistól folyó felszámolási eljárást állami felszámoló, illetve vagyonfelügyelő veszi kézbe.

A BD Parkban az év elején vásárolt többségi befolyást a Dunapart Rekultivációs Kft. (amelynek júniustól Proton Construct Kft. a neve), s utóbbi társaságban volt benne 2016. október és 2020. májusa között a Török Gábor politikai elemző kisebbségi tulajdonában álló Soldus Development Ingatlanfejlesztő Kft. (A politikai elemző 2015 szeptemberében jutott üzletrészhez a Soldus Developmentben Novák Ákoshoz és Takács Zoltánhoz csatlakozva. Az 50 cégben feltűnő Takácsról tudni érdemes, hogy tíz éven át volt a herceghalmi Talentis Group vezérigazgatója, 2016-ban aztán a magyar Szílicium-völgyet megálmodó projektcéget Mészáros Lőrinc fölvásárolta.)
A BD Park Zrt. célja az volt, hogy 2008-2015 között 700 lakást, irodákat, szolgáltató és kereskedelmi egységeket épít a nagytétényi Duna-parton, miután mentesítette a korábbi hulladéklerakó 32 hektáros területét. A finanszírozási modellben a 6 milliárd forintos beruházást 1 milliárd forint önerővel, 5 milliárd forint MKB-s banki hitellel valósították volna meg. Az 5,4 milliárdos tartozás bent is ragadt a cégben, amit sikerült megfejelni az utóbbi évek 300-400 milliós veszteséges működésével. Ez aztán a felszámolás megkezdéséhez vezetett: tevékenységének zárásakor a BD saját tőkéje 7 milliárd negatívumot, adózott eredménye mínusz 5,7 milliárdot mutatott.
A BD Park Duna-parti ingatlanvagyonára legnagyobb eséllyel Jellinek Dániel ingatlanmágnás az esélyes, mivel az a Jellinek közvetett érdekeltségébe tartozó Hungarian Real Estate Financing Zrt. 8 milliárd forintos jelzálogával terhelt. Az állami felszámoló ugyanakkor jogosult nem nyilvános pályázaton a hitelezők beleegyezése nélkül értékesíteni a BD vagyonát, amivel szemben panasszal nem élhetnek, és a beérkezett árajánlatot is tudomásul kell venniük.

Figyelmébe ajánljuk