A magyar EU-támogatások zárolását javasolja a tagállamoknak az Európai Bizottság

  • narancs.hu
  • 2022. november 30.

Belpol

Az uniós helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásai megnyílhatnak, de a költségvetési támogatásokból több ezer milliárd forintot akarnak befagyasztani jogállamisági aggályok miatt.

Hamarosan megnyílhatnak a magyar kormány előtt az uniós helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásai, de a költségvetési támogatásokból több ezer milliárd forintnyi pénzt akar befagyasztani jogállamisági aggályok miatt az Európai Bizottság, ez nagyjából 3000 milliárd forintnyi (7,5 milliárd euró) uniós támogatás zárolását jelentheti. Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján ma bejelentették, hogy a testület erről a két javaslatról döntött Magyarország esetében. Három uniós biztos részletezte a Magyarországról szóló fejleményeket, Valdis Dombrovskis alelnök, a költségvetésért felelős Johannes Hahn és az igazságügyekért felelős Didier Reynders. A végső szó a tagállamok minisztereinél lesz.

A pénzügyminiszterek elé kerülő javaslatok a következőket tartalmazzák:

  • A jogállamisági eljárás keretében – amelyet az EU pénzügyi érdekeinek védelme miatt indítottak – Magyarország nem teljesítette teljes körűen a vállalásait. Ezért az országnak a 2021 és 2027 közötti időszakra járó támogatási keretből, három kohéziós forrás vonatkozásában, összesen 7,5 milliárd euró zárolása.
  • A Bizottság elfogadásra javasolja a tagállamoknak a magyar helyreállítási tervet, ami 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást jelent.
  • A zárolt összeg feloldásához és a helyreállítási forrásokból történő kifizetéshez arra van szükség, hogy Magyarország teljes körűen tegyen eleget a korrupcióellenes vállalásainak, valamint tegyen meghatározott intézkedéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása terén.

A javaslatokról a döntést a tagállamok pénzügyminiszterei hozzák meg, ennek pontos időpontja egyelőre még nem ismert, de a következő hetekben várható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk