„A magyar foci Orbán Viktor lélegeztetőgépén vegetál” – Feljelentést tesz a Párbeszéd

  • narancs.hu
  • 2017. április 7.

Belpol

Bűncselekménygyanús a magyar focira költött újabb 19 milliárd. Legalábbis a PM szerint.

Közel 19 milliárd forintot költ a következő öt évben a magyar labdarúgásra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – értesült a Magyar Nemzet pár napja. Igen, 19 milliárd forint magyar foci közvetítésére! Ez egyes idényenként közel 3,8 milliárdos közvetítési díjat jelent, ez 250 millió forinttal több, mint a 2012-ben kötött megállapodás szerint kifizetett pénz, de ez csak hab a tortán, a lényeg az, hogy a magyar foci újabb állami támogatást, magyarán közpénzt szív magába.

A Párbeszéd szerint ez elfogadhatatlan. Közleményük szerint: „a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a piaci érték közel négyszereséért vásárolta meg a magyar labdarúgó-bajnokság közvetítési jogait, amikor 19 milliárdos szerződést kötött a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. Ezzel 14 milliárdos kárt okoztak a magyar adófizetőknek, amely megalapozza a hűtlen kezelés gyanúját.

A magyar foci továbbra is Orbán Viktor lélegeztetőgépén vegetál, a labdarúgást nem a piac és a szurkolók, hanem a közpénzek tartják életben. Az MTVA által fizetendő 19 milliárd sem szolgál mást, mint azt, hogy állami pénzen tartsák életben a fideszes politikusok kedvenc csapatait.

false

 

Fotó: MTI

Az UEFA 2015-ös pénzügyi kutatása alapján alig van olyan ország, ahol a bevételek között nagyobb az adományok és a támogatások aránya, mint Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a klubok bevételei jelentős részben állami cégektől, valamint burkolt állami támogatásokból érkeznek. A szurkolóktól jövő bevételektől (jegybevételek és merchandising) teljesen elszakadt a magyar labdarúgás.

A Párbeszéd szerint amellett, hogy a jelenlegi rendszer hosszú távon egyáltalán nem szolgálja a magyar foci érdekeit, bűncselekményektől sem mentes. Azzal, hogy az MTVA jóval áron felül vásárol közvetítési jogokat, nem tesz mást, mint közpénzből nyújt burkolt állami támogatást közvetlenül a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, közvetve pedig a csapatoknak. A Párbeszéd ezért hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz.”

Figyelmébe ajánljuk