A Magyar Nemzet újságírója nem volt rest tenni azért, hogy megszűnjön a Horn Gyula sétány

  • narancs.hu
  • 2022. december 5.

Belpol

Elkaszálhatja a Magyar Tudományos Akadémia a Horn Gyula sétány nevét.

Elkaszálhatja a Magyar Tudományos Akadémia a Horn Gyula sétány nevét – írjaMagyar Nemzet. A sétány a XIII. kerületben található, a Béke tér közelében.

A kormánypárti lap újságírója igazolni akarta a közterület elnevezésének törvényi értelemben vett helytelenségét, kihasználta a Fidesz 2012-es utcanév átnevezési törvénye adta lehetőségeket, ezért mellesleg megpróbálta bejegyeztetni a Horn Gyula Emlékére Alapítvány nevet viselő civil szervezetet.

A törvény alapján ehhez kérni kellett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) névhasználati engedélyét, amit a testület megtagadott, nem is tehetett másként, hisz' a törvény egyértelműen fogalmaz: "...közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett".

Horn Gyula márpedig az állampárti Magyarország külügyminisztereként egyértelműen beleesik ebbe a kategóriába. Az Akadémia döntését precedensként használva a Magyar Nemzet újságírója már felis kereshette a fővárosi kormányhivatalt, amely a lap szerint vagy törvénytelennek minősíti a közterület elnevezését, vagy szabálysértést állapít meg, és arra kötelezi az önkormányzatot, hogy forduljon az MTA-hoz, amely majd ismételten kijelenti Hornról, hogy méltatlan arra, hogy közterület viselje a nevét.

A sétány nevéről a nyár folyamán a fővárosi közgyűlés ellenzéki többsége döntött, a kormánypárti kisebbség ellenkezése dacára átnyomták a közterület átnevezését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.