A magyarok többsége szerint a hatalom képviselői bármit megtehetnek

  • narancs.hu
  • 2023. március 6.

Belpol

A fideszesek szerint persze ez is másképp van. 

A teljes népesség 58 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy a hatalom képviselői Magyarországon bármit megtehetnek – derül ki Somogyi Zoltán, a Political Capital társalapítójának friss kutatásából, amelyet a hvg.hu-n ismertet. 

Az 1000 fős, telefonos, országos reprezentatív kutatáshoz az adatfelvétel február 21. és 27. között zajlott, és az derült ki belőle, hogy 42 százalék teljesen egyetért az állítással, további 16 százalék inkább egyetért, vagyis a társadalom többsége úgy gondolja, hogy a hatalom képviselői Magyarországon bármit megtehetnek. Az állítással egyet nem értők 24 százalékot értek el, a fennmaradó 18% köztes válaszlehetőséget jelölt, vagy bizonytalan a kérdésben.

Sőt, szinte minden társadalmi csoportban határozott többségben van az állítással egyetértők csoportja, kivéve a Fidesz-szavazók esetében, ahol 21 százaléknyi egyetértővel szemben 49 százaléknyi egyet nem értő található.

A jelenlegi parlamenti pártok támogatóit nézve a momentumosok 98 százaléka, a Párbeszédből 97 százalék, a DK és a Mi Hazánk szavazóinak 87–87 százaléka, az LMP-sek 83 százaléka, a Jobbik híveinek 74 százaléka, az MSZP-t támogatók 64 százaléka szerint a hatalomban levők azt csinálnak, amit akarnak. A jelenleg parlamenten kívülieknél említésre méltó Kétfarkúak esetében 97 százalék gondolja azt, hogy semmit sem lehet tenni a hatalmi túlkapásokkal szemben.

A kutatás szerint nem kapott abszolút többséget az a válasz, hogy a hatalomban levők mindent megtehetnek az 50 évnél idősebbeknél, a legfeljebb 8 általános iskolai osztályt végzetteknél, a havi 150 000 forintnál kisebb jövedelmű háztartásoknál, a nyugdíjasoknál, az inaktív keresőknél és a biztosan nem szavazóknál. Azaz a főként az államból élő, vagy attól erősen függő csoportok esetében, míg az aktív munkavállalók nagyobb arányban értenek egyet azzal, hogy a hatalomban levők bármit megtehetnek.

A 18 és 29 év közöttiek 75 százaléka egyetért, vagy nagyon egyetért azzal az állítással, hogy Magyarországon a hatalom képviselői mindent megtehetnek, szemben azzal a 16 százalékkal, akik nem értenek egyet, míg a 65 év felettieknél 43 százalék áll szemben a 37 százalékkal. 

A kutatás szerint ráadásul a megyei jogú városokban élő válaszadók értenek egyet a legnagyobb arányban az állítással, bár a dunántúli régiók választói kisebb arányban, mint az ország más részein élők. A régiókat tekintve az észak-alföldi régióban élő válaszadók körében felülreprezentált azok aránya, akik teljesen egyetértenek az állítással, és alulreprezentáltak az állítást tagadók, ami magyarázható akár a közelgő akkumulátorgyár-beruházással, mindazzal, ahogy ez a történet ott lejátszódott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.