MOK-elnök: Innentől nem a szakma hozza az etikai szabályokat, hanem a belügyminiszter

  • narancs.hu
  • 2023. március 6.

Belpol

Kincses Gyula egy interjúban beszélt arról, hogy hogyan változott meg a kormány és a MOK viszonya, és hogy mik az új törvény veszélyei. 

"Ez egy durva és minden igazságalapot nélkülöző támadás volt" – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Forbesnak adott interjújában arról a törvényről, amelyet egy nap alatt vert át a kormány a parlamenten, és amely megszünteti az orvosok ötelező kamarai tagságát.

Kincses azt mondta, az elmúlt három három évből két és fél év egy jó együttműködést hozott elsősorban a belügyminiszterrel, az utóbbi időben lett egyre több a feszültség, eredménytelenség, a MOK ezért akart nyomást gyakorolni, hogy tárgyalásokat kényszerítsen ki.

Kincses azt is mondta, a törvény beterjesztése óta nem lépett kapcsolatba a BM-mel, mert szerinte nincs értelme, "egyértelmű, hogy ez a döntés egy szinttel magasabban született meg", de Orbán Viktorhoz sem kért időpontot és nem is fog. "Miért kérjek? Azt gondolja, hogy ha én kérek időpontot, akkor kapok? Hogy majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor majd visszavonják ezt a törvényt? Ennek nincs esélye" – mondta Kincses.

Hozzátette, a MOK nem kiélezni akarta a viszonyt a kormányzattal, de tárgyalás helyett ezt a törvényt kapták. Felidézte ugyanakkor azt is, hogy az ősz második felében Takács Péter egészségügyi államtitkár szerinte letért arról az útról, hogy valós egyeztetéseket, közös gondolkodást folytasson, ehelyett csak elmondta nekik, hogy mi van a törvény normaszövegében, a MOK véleményére pedig általában azt válaszolta, hogy "ezek hasznos gondolatok, de a nyomdai határidők miatt ez már nem fér be a közlönybe…  Nem is került a jogszabályba semmi abból, amiben megegyeztünk" – idézte fel Kincses. 

A MOK elnöke azt is elmondta, hogy orvosok névvel vállalt jelzései alapján az Országos Kórházi Főigazgatóság munkatársa helyzetével visszaélve nyomást gyakorolt rájuk, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést. Ezt a MOK elkezdte kivizsgálni, de az ügy legfeljebb pénzbírsággal végződhetett volna, Kincses szerint "akkor is aránytalan és durva, ahogy erre hivatkozva a kormány egy köztestületet megpróbál bedarálni és megsemmisíteni".

A MOK elnöke elmondta, azzal, hogy 30 napon belül írásban kell a tagoknak nyilatkoznia, hogy maradnak a kamara tagjai a kormány agyon szigorú technikai szabályokkal próbálja meg elérni, hogy az önkéntes tagsággal ne legyen működőképes, miközben a funkciókból is érdemben vettek el. Most az etikai ügyek péládul az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz (ETT) kerültek át, amelynek tagjait viszont a belügyminiszter nevezi ki, Kincses Gyula szerint így  

"az igazi kockázat az, hogy innentől nem a szakma hozza az etikai szabályokat, hanem a belügyminiszter, és ez már akár a fegyelmezés eszköze is lehet."

Az új ügyeleti ellátási szerződés alá nem írásáról Kincses azt modta, ez nem jelent egyet az ügyeleti munka feladásával, hiszen a régi keretek között folyhat tovább a munka. Azt is mondta, azért választották ezt a formáját a tiltakozásnak, mert "ez volt az a legkulturáltabb nyomásgyakorlási eszköz amivel tárgyalást akartunk elérni az alapellátás valós problémáinak megoldásáért".

Kincses Gyula megjegyezte, hogy felmerült, hogy hitelrontás miatt a MOK beperli azokat, akik valótlan információkkal vádaskodtak, viszont a kamara nem akar egyfajta kvázi-„ellenzéki” szerepbe kényszerülni. "Mi változatlanul egy szakmai közösség szeretnénk maradni, amelyiknek az a célja, hogy jobb ellátás legyen és jobb munkakörülmények" – mondta. 

Hozzátette, egyébként vannak olyan pletykák a szakmai közegben, hogy a MOK sok követelése meg fog valósulni, csak a kormány nem akarta, hogy ez a gyengeség jelének, engedménynek tűnjön, ezért nem a MOK javaslatára valósul meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk