A Matolcsy-alapítványok emberei már az MKB-ban vannak

  • Böszörményi Jenő
  • 2016. július 8.

Belpol

Érdekes személyi összefonódásokat, átfedéseket találtunk a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványi világ és az MKB-csoport között. Matolcsy bizalmi emberei beszivárogtak a bankba. Pleschinger Gyula monetáris tanácsi tag fia is munkát kapott az MKB-ban.

Csak nem akarnak alábbhagyni azok a pletykák, híresztelések, hogy az MKB eladása során felbukkant, és a bankot végül megszerző rejtélyes befektetők – ázsiaiak és félázsiaiak –  valamiképpen kapcsolódnak Orbán Viktor és Matolcsy György köreihez. A ma megjelent Figyelő információi szerint a hazai befektetők között szerepel Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa, aki szép bizniszeket építget Mészáros Lőrinccel. A felcsúti gázszerelő-polgármester persze a miniszterelnök szerint nem Orbán Viktor strómanja – mint azt jól tudjuk. (Az új ismeretekről a 444.hu közöl összefoglalót.)

Matolcsyt korábban azért hozták összefüggésbe az MKB Bankkal, mert szintén piaci pletykák szerint a jegybank által létrehozott alapítványok, vagy ha nem ezek, akkor az általuk létrehozott FERIDA Zrt. lettek volna a titokzatos, háttérbe húzódó befektetők. Ha ez az elképzelés meg is hiúsult (pedig a pénz meg lett volna rá), az alapítványok emberei azért megvetették lábukat az MKB-ban, illetve az MKB-csoporthoz tartozó társaságokban.

A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) jó néhány vezetője ma már ott ül az MKB vezetésében. A kuratórium elnöke Balog Ádám, aki egyben az MKB elnök-vezérigazgatója is; Balog a 2010-es kormányváltást követően Matolcsy mellett a Nemzetgazdasági Minisztériumban államtitkár volt, s árnyékként követte főnökét az MNB-be, ráadásul kuratóriumi tag a Matolcsy elnökölte Domus Animae Alapíványban is. A jegybank alelnökeként éppen ő felelt az MKB szanálásáért, noha leginkább arról nevezetes, hogy úgy lett alelnök, hogy nem váltak ismertté monetáris politikai nézetei. Illetve dehogynem: parlamenti gazdasági bizottsági meghallgatásán mindössze háromperces felszólalásában egyetértéséről biztosította a bizottságot az előtte szólóval, Matolcsy Györggyel.

Rajta kívül a PADS kuratóriumának tagja Hetényi Márk, aki alapítványi szerepvállalása után egy évvel lett az MKB vezérigazgató-helyettese, s azóta az MKB-csoporthoz tartozó több leányvállalat felügyelőbizottsági tagja vagy ügyvezetője. Ugyanúgy a PADS kurátora Kardkovács Kolos, aki az MNB ügyvezető igazgatói székét hagyta ott (a szanálás tartozott hozzá) a talán kecsegtetőbb MKB-s karrierért. Kardkovács jelenleg fél tucat MKB-érdekeltségben, illetve további fél tucat pallasos érdekeltségben tölt be különféle pozíciókat: az MKB Szép kártya üzletágának vezetője és a 112 milliárdnyi vagyont kezelő MKB Nyugdíjpénztár ügyvezetője. Még nincs vége! Az MKB Üzemeltetési, az Euro-Immat Üzemeltetési és az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft.-k ügyvezetője is egy személyben (e cégek éves árbevétele az elmúlt években 7-8 milliárd, 2-3 milliárd és 230 millió forint körül volt). És még mindig nincs vége! Az eddigieken felül Kardkovács további három Pallas Athéné alapítványban felügyelőbizottsági tag (van, ahol elnök), sőt fb-tag a pallasos alapítású Optima, Kasselik-Ház és Vízház Zrt.-kben is.

Kardkovács Kolos

Kardkovács Kolos

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

A PADS igazgatója, Patakiné Gramantik Ildikó ugyancsak begyűjtött néhány sarzsit az MKB-ban. A korábban szintén az NGM-ben dolgozó Patakiné az alapítvány igazgatása mellett a Pallas-univerzumban az Optima és a Kasselik-Ház igazgatóságában tag, s korábban a FERIDA igazgatóságában is jelen volt, bár onnan február végén távozott. Feltehetően nem függetlenül attól, hogy márciusban ő lett a 10 milliárdos vagyont gondozó MKB Egészség- és Önsegélyező Pénztár ügyvezetője, miután korábban ugyanitt az igazgatótanácsot erősítette, ezenkívül helyet kapott az MKB Nyugdíjpénztárának igazgatótanácsában is. Kászpári Anita a PADS felügyelőbizottságának tagja, s nagyjából ugyanakkor, amikor Balog Ádám, átült az MKB-ba, ő is ott talált helyet magának. Talán nem véletlenül: Balog embereként tartják számon, korábbi munkahelyén, az MNB érdekeltségébe tartozó Pénzügy Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Zrt. ügyvezetői székében sajtóhírek szerint zokszó nélküli hajtotta végre Matolcsy mészárlási (kirúgási) utasítását. Néhány hónapra Patakiné is, Kászpári is felbukkan az MKB Pénzügyi Zrt. igazgatóságában is.

Fekete Zoltán tavaly októberben lett az MKB Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke, decemberben pedig a hat Pallas Athéné alapítvány közös cégének, az Optima Zrt.-nek a vezérigazgatója, majd Nagy Róza lemondása után idén áprilistól az igazgatóság elnöke, és az Optima által alapított Optimum-Béta, -Delta és -Penta ügyvezetője is. Halápi Dóra, aki amellett, hogy a kecskeméti Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kurátora, valamennyi alapítványtól, összességében havonta súlyos milliókat fialó ügyvédi megbízásokat is kapott: a közérdekű adatigényléses perekben is ő képviselte az alapítványokat. Nos, Halápi az MKB Egészség- és Önsegélyező Pénztár igazgatótanácsának lett a tagja. Lay Csaba a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Vízház Zrt. cégvezetője, ez a társaság 3 milliárdért viszi el éppen a Várkert Kaszinót. Lay májusban Hetényi Márkot váltotta az MKB Üzemeltetési Kft. ügyvezetői posztján.

Matolcsy pallasos világa mellett régi kipróbált fideszesként Szatmáry Kristóf, volt NGM-es miniszteri biztos az MKB Egészségpénztár igazgatótanácsi elnöke lett a márciusi tisztújításkor, Nagy Viktória pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt tanácsadójaként ma már ott ül az MKB igazgatóságában, az MKB Nyugdíjpénztár igazgatótanácsában, valamint az MKB Befektetési Alapkezelő és az MKB Jelzálogbank felügyelőbizottságában is.

Bár a jegybankelnök fia, Matolcsy Máté Huba egy ideje nem dolgozik az MKB-nál, az MNB vezetése és az MKB alkalmazottai közötti rokoni kapcsolatok megmaradtak: a Monetáris Tanács egyik tagjának, Pleschinger Gyulának a fia, Pleschinger Gyula Márk tavaly decembertől kezdődően cégjegyzésre is jogosult munkavállalója a patinás banknak.

Fogalmunk sincs, mit keres ennyi pallasos és egyéb Matolcsy-közeli ember az MKB-csoportban. De biztosan vannak tippjeik, mit hogyan kell csinálni.

(Az MKB körüli zavarosról e heti lapszámunkban olvashatnak részletesen!)

Figyelmébe ajánljuk