A minisztérium megmagyarázta a tanárhiányt: betöltetlen álláshelyek mindig is lesznek, nincs ebben semmi rendkívüli

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 13., 07:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Ekkora mozgás minden szakmában van” – vélekednek.

A hétvégén írtuk meg, hogy a tanárhiány már akkora méreteket öltött, hogy vannak iskolák, melyek a Jófogáson keresnek pedagógusokat. Három héttel a tanévkezdés előtt több mint 2000 tanári állás betöltetlen, ami Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint több, mint a tavalyi szám.

Akkora a tanárhiány az országban, hogy ismét a Jófogáson keresnek pedagógust az iskolák

Van olyan intézmény, ahová bármilyen szakos tanárt felvennének. Már az ország legnagyobb apróhirdetési oldalán, a Jófogáson is keresnek tanárokat egyes közoktatási intézmények. Bár az új tanév három hét múlva elkezdődik, az oldalon keresnek informatika-bármely szakos tanárt egy Hajdú-Bihar megyei általános iskolába, de egy gyáli iskola például rögtön négy hirdetést adott fel: augusztus 31-ig várják a testnevelés, a kémia-matematika, a rajz-informatika és a matematika-informatika szakos tanárok jelentkezését.

A problémáról megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), de ők azt írták, nincs ebben semmi rendkívüli. „A pedagógusok többsége nyáron, a tanév végén vált munkahelyet, ezért évtizedek óta ebben az időszakban a legmagasabb az álláshirdetések száma is. A sajtóban megjelent számok a teljes pedagóguslétszám 2 százalékát sem érik el, ekkora mozgás minden szakmában van, nincs ebben semmi rendkívüli” – áll a válaszban.

A minisztérium szerint Magyarországon továbbra is az OECD átlag alatti az egy pedagógusra jutó gyermekek száma, és a tankerületi központok fenntartásában működő intézményekben 2017/2018-as tanévben összességében nőtt a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak száma. „Betöltetlen álláshelyek mindig is lesznek, hiszen a tanárok életkörülményeiben beálló változások kihatnak arra, melyik iskolában folytatják tovább a munkájukat” – írták.

Arra a kérdésre, hogy mit kívánnak tenni, hogy növeljék a pedagógusok számát, azt írták, hogy a 2013-ban bevezetett életpályamodell ezt segíti, és az osztatlan tanár szakos hallgatók létszáma növekedése is azt mutatja, hogy nő az érdeklődés a pálya iránt.

Borítókép: MTI/Mohai Tamás

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 13., 07:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  yoyo
  2018. augusztus 13., hétfő 21:08
  zsiraf29
  ez annál sokkal komplexebb probléma, mint hogy szűrik-e az alkalmasságot.
  A tanárképzést alapjaiban kellene megreformálni, egy régesrégi rendszerben szocializálódott tanári gárda hurcolja tovább a tancinénis attitüdöt, ezt erősíti különben a kdnp szabad prédájául átengedett politikai irányítás is (hit és erkölcs, hazafias faszom, napi 3x tornaóra, stb).
  És az iskolai nevelésben átélt frusztráció semmiben nem különbözik attól a jelenségtől, milyen felkészületlenek és tehetetlenek a ma gyereket vállaló szülök tömegei.

  És óhatatlanul kontraszelektál, hogy az alacsony fizetés ellenében ott van a hosszabb-rövidebb szünetek regimentje, emiatt a karriert nem, családot inkább változat szerint csapódnak sokan a pályára, ez se a teljes értékűség és minőség garanciája.

  És persze nagyon erős a társadalmi nyomás, a szülői elvárás, a türelmetlenség, magas a minka adminisztratív hányada, stb.

  A felelősség pedig természetesen semmivel se kisebb, mint bármikor.

  és még hosszú a sor...
 2. 3
  simipapa2
  2018. augusztus 13., hétfő 16:41
  Megoldják.Ha nem lesz valamilyen szakra oktató,lyukasóra.Ez alatt olvasni kötelező a Nemzeti Könyvtár/vagy hogy hívják/valamelyik kötetét.Előre a művelt,okos ifjúságért.Legyenek legalább olyan műveltek,mint a fidesz néhány tagja.alegfelső körökből.
 3. 2
  naki
  2018. augusztus 13., hétfő 12:21
  Palkovics elvtárs! Se ajtó, se ablak!?
 4. 1
  zsiraf29
  2018. augusztus 13., hétfő 11:03
  A pedagógus életpálya modell nem oldott meg semmit sem. Lehet, hogy picivel többen jelentkeznek, de azoknak a végzetteknek a száma, akik valóban tanítani szeretnének csökken. Jóval több pedagógus megy nyugdíjba minden évben, mint ahány pályakezdő van. Ez elsősorban még mindig a nem versenyképes fizetés és a szakma társadalmi meg nem becsülése miatt van, ez a kettő bizonyos mértékig össze is függ. Van azonban egy harmadik szempont is, ami szintén kapcsolódik az előző kettőhöz: nincs szakmai alkalmassági szűrő a felvételin. Itt nem a hallásvizsgálatra gondolok vagy a hazafiasságra, hanem pszichés és egyéb alkalmasságra. Sokszor a pályakezdő fiatal sokkot kap, amikor gyerekek közé kerül, annyira elméleti a képzés, és ez már a negyedik faktor.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra