A MÚOSZ szerint európai versenyjogot sért a kormánybarát média állami kistafírozása

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 2.

Belpol

Feljelentést fontolgatnak a magyar és európai hatóságoknál.

„Amennyiben a Fidesz-közelbe húzódott tévécsatorna finanszírozását a már sok helyütt látott modell szerint állami hirdetésekkel oldja meg a kormány, az újságíró-szövetség a magyar és az európai hatóságoknál is feljelentést fog tenni tiltott állami támogatás miatt. Semmilyen törvény nem biztosít ugyanis jogot a kormányzatnak arra, hogy állami forrásokból, azaz közpénzből egyoldalú versenyelőnyt biztosítson a vele szimpatizáló médiumoknak” – írja a HírTv ismételt kormányközelbe fordítására reagáló közleményében a Magyar Újságírók Országos szövetsége.

Azt is írják, aggódva figyelik a HírTv-nél zajló kormányzati hatalomátvételt és a sorozatos elbocsátásokat. „Az állampolgárok tájékozódási alapjogát súlyosan sértő gyakorlatnak tartjuk, hogy a kormányzat közvetlenül benyomul a szerkesztőségekbe, az Orbán-kormányhoz való lojalitást szabva az alkalmazás feltételéül.”

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa, a dán Margrethe Vestager egyébként elődeinél aktívabbnak bizonyult a tiltott állami támogatásra vonatkozó szabályok kiterjesztő értelmezésében és betartatásában. Emiatt kaszálta el például a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermékek kereskedelmére kivetni tervezett adót, de a reklámadóval is volt emiatt problémája a Bizottságnak. Ebből kiindulva a MÚOSZ felvetéséből akár még lehet is valami.

Csapataink sarcban állnak

Brüsszel új módszerrel támadja unortodox gazdaságpolitikánk csúcsteljesítményeit, a különadókat. De meg­állíthatja-e az EU-s versenyjog a kiskereskedelem és a dohányipar kormányzati átrendezését?

Figyelmébe ajánljuk