A napelemesek szervezete továbbra sem elégedett Gulyás Gergely bejelentésével

  • narancs.hu
  • 2022. október 22.

Belpol

Szerintük ez rövidlátó és szakmai alapokat háttérbe szorító energiapolitika.

A legnagyobb hazai napelemes szakmai érdekképviselet, Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közleményben reagált a szombati kormányinfón elhangzottakra.

Azt írják, szomorúan fogadták Gulyás Gergely újabb bejelentését, amely megerősíti, hogy az új telepítésű, háztartási méretű naperőművek hálózati visszatáplálását átmenetileg megszüntetik. Kiemelik, hogy ez rövidlátó és a szakmai szempontokat háttérbe szorító energiapolitika, és hogy ezzel az iránnyal hatalmas lehetőséget szalaszt el a kormány, ráadásul fokozza hazánk évtizedes lemaradását a napelemes piacon.

Magyarország az EU-ban az utolsó helyen áll villamosenergia termelésben, közel 40% a villamosenergia importunk. Úgy látják, ahelyett, hogy segítenék a napelemes rendszerek telepítését, 

azon dolgozik a jogalkotó, hogyan tudja gátolni, visszafogni a napelemes rendszerek terjedését, arra fordíttat a fejlesztőkkel tetemes forrásokat – egész Európában egyedülálló módon –, hogy visszatáplálás mentes napelem rendszereket építsenek.

Az elmúlt évtizedben rendre elmaradtak a szükséges hálózati fejlesztések, pedig minden szakmai fórumon folyamatosan hangoztatták a szakemberek ennek jelentőségét. Van olyan akkus energiatározó projekt, ami már 5 éve húzódik, holott néhány hónap alatt fel lehetne építeni – hangsúlyozzák.

 

Kiemelik:

ha október 31-től valóban betiltják az új HMKE naperőművek visszatáplálási lehetőségét, teljesen értelmét vesztik az új lakossági napelemes rendszerek telepítései, még akkumulátoros energiatározóval együtt is.

Emellett azt jósolják, hoyg a döntés hatására fél éven belül be fog zárni több száz vállalkozás és több ezer ember veszíti el munkahelyét a napelemes szektorban is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk