A nyári szünet előtt még megszívatnák Simicskát és a civileket

  • narancs.hu
  • 2017. június 11.

Belpol

Az utolsó héten sem pihen a törvénygyár.

A jövő héten befejeződik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, de Kövér László házelnök napirendi javaslata értelmében még több fontos kérdésről szavazhatnak a képviselők.

Hétfői vita után csütörtökön várható döntés az idei költségvetés módosításáról és a jövő évi büdzséről. Elvben ezek lennének a leginkább fajsúlyos szavazások, de az elmúlt években tapasztalt folyamatos költségvetési módosítások és átcsoportosítások jelentősen csökkentették a költségvetés elfogadásának tétjét.

Szerdán dönthet a parlament a „burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról” szóló kormánypárti javaslatról. Ez a jogszabály – nyilvánvalóan a Jobbik plakátkampányára reagálva – kampányidőszakon kívül megtiltaná, kampányidőszakban pedig további korlátok közé szorítaná a politikai plakátolást, szándéka szerint pedig a Jobbik és Simicska Lajos plakátcégeinek együttműködését hivatott visszavágni. Mivel a javaslat elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges, az ellenzék egységes fellépéssel elkaszálhatja a lex Simicskát.

Kedden lesz szavazás az úgynevezett civiltörvényről, arról a javaslatról, amely „külföldről támogatott szervezetként” bélyegezné meg az évi legalább 7,2 millió forint külföldi támogatást elfogadó civileket. A Velencei Bizottság állásfoglalása nyomán a kormány annyit finomított, hogy a billog három helyett csak egy évre szólna, és az 500 ezer forintnál kevesebbet adományozókat nem kellene név szerint feltüntetni, de ez a törvény szellemiségén mit sem változtat az érintettek szerint.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?