A PSZ alelnöke szerint a korai iskolanyitás negyedik hullámot indíthat el

  • narancs.hu
  • 2021. április 4.

Belpol

Csak akkor lehet folytatni az oktatást, ha a védettség teljesen kialakult a pedagógusokban. 

Az oktatásban dolgozók 75 százaléka regisztrált eddig az oltásra, 25 százalékuk már átesett a betegségen, tehát a száz százalék körüli védettség meglehet az oktatás területén – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az Inforádiónak, amit a Telex szemlézett elsőként. 

Totyik szerint az oktatást csak akkor lehet biztonságosan folytatni, ha a tanárok védettsége már teljesen kialakult. A szakszervezetek attól tartanak, hogy az első oltás még nem nyújt teljes védettséget, ezért ha a tanárok és tanulók tömegei kapcsolatba kerülnek, akkor újra megugorhat a fertőzöttek száma, ami akár negyedik hullám elindítója is lehet. 

A PSZ-nek nincs pontos információja arról, hogy a kormány mikor akarja másodszor is beoltani a pedagógusokat. Úgy számolnak, hogy május első hete lehet az, amikor már biztonsággal lehetne visszatérni az iskolákba, és akkor az érettségi vizsgákat is nyugotabb körülmények között lehetne megtartani. A visszatérést azonban csak akkor támogatják, ha a napi 100 fő alá csökken a járvány miatti halálesetek száma. 

 

Figyelmébe ajánljuk