A rabló, korrupt politikusokat el fogják számoltatni – Interjú a Momentum elnökével a friss Narancsban

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017.05.10 08:00

Belpol

Fekete-Győr András: 2018-ra nekünk kell a legerősebb párttá válnunk

A Magyar Narancs legújabb számában olvasható interjúban Fekete-Győr András a Momentum szervezetépítéséről, a megfélemlített társadalomról, lehetséges és nem lehetséges politikai szövetségekről, a nyomasztó kormányzati propagandagépezet ellensúlyozásáról beszél. Rövid részlet a beszélgetésből:

Fekete-Győr András

Fekete-Győr András

Fotó: Sióréti Gábor

Magyar Narancs: Hogyan lehet felkészülni a kormányzati támadásokra? Nyilván számít rá az ember, ha politizálni kezd, de más megélni azt.

Fekete-Győr András: Tudtuk előre, hogy támadni fog a propagandagépezet, ezzel együtt vágtunk bele a politikába. Engem személy szerint még nem nagyon vettek elő, az a feltételezésem, hogy még kivárnak, és később pörög majd fel a propagandagépezet, ha úgy gondolják, hogy nagyobb károkat tudnak okozni. De a mi múltunkban nincs semmi, amit ellenünk lehetne fordítani. A titkosszolgálatok valószínűleg megfigyelnek minket, ez is része a félelem rendszerének, amit meg akarunk változtatni. (…)

MN: Fontos, hogy lesz programotok, amit néhány választó biztos el is fog olvasni, de azzal szemben ott van a Fidesz jelszavakkal operáló, milliókat elérő folyamatos kampánya.

FGYA: Most a politika nagyon otrombán és bután kommunikál, tőlünk ilyet soha nem fognak látni a választók. Az embereknek elegük van abból, hogy mindig gyűlölni kell valakit, a mi kommunikációnkban sokkal hangsúlyosabb a pozitív vízió, annak elmondása, hogy mi mit szeretnénk elérni. A szakpolitikákat valóban nem lehet elmondani három mondatban, de egy kreatívan megalkotott, hatperces videóban már igen.

MN: A pozitív hangvétel miatt van, hogy viszonylag keveset beszéltek a Fidesz korrupciós ügyeiről?

FGYA: Ami a Fidesz körüli korrupciógyanús ügyeket illeti, azokat majd a kormányra kerülésünk után felállított pártfüggetlen nyomozó és bűnüldöző szervek, és az ügyészség fogja kivizsgálni. Nagyon sok politikus már nem lenne szabadlábon, ha ezek az intézmények elvégeznék a dolgukat. Mi politikai szervezetként azt tudjuk tenni, hogy megteremtjük mindennek az intézményi hátterét. A korrupció onnantól kezdve felszámolható, a politikusok elszámoltathatóak, és el is kell őket számoltatni. Véget kell vetni annak, hogy ez egy következmények nélküli ország. Erre számítsanak a rabló, korrupt politikusok. Utánuk fogunk menni.

A Keller-Alánt Ákos készítette interjú teljes szövegét a május 11-i Magyar Narancsban olvashatják.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.