A szabálytalanságok ellenére is megkapta a környezethasználati engedélyt az iváncsai akkugyár

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 22.

Belpol

Hiába történtek munkavédelmi és kémiai biztonsági jogsértések, például elfelejtették bejelenteni, hogy rákkeltő anyagokkal dolgoznak.

Július 25-én megkapta a Fejér megyei Kormányhivataltól a dél-koreai SK On Hungary az iváncsai lítium akkumulátor üzemének indításához kellő környezethasználati engedélyt

írjaNépszava. Mindez azért is érdekes, mert az engedélyt a gyár nem sokkal azután kapta meg, hogy a területen tárolt rákkeltő tulajdonságú vegyi anyag által okozott rosszullétek kivizsgálására még júniusban közös ellenőrzést tartott a munkavédelmi és a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság. Ekkor derült ki, hogy a cég korábban valahogy elfelejtette bejelenteni, hogy az üzem működése közben veszélyes anyagokkal és keverékekkel dolgoznak.

Úgy tűnik, azonban, hogy augusztus első napjára már rendben volt az iváncsai létesítmény papírjai, legalábbis a kormányhivatal egyik főosztályvezetője, Buday Attila ezt írta Oláh Lajos DK-s képviselőnek. Buday válaszából kiderült, hogy

az SK Iváncsán két rákkeltő anyagot jelentett be: az NCM kódnevű, nikkelt, kobaltot és lítium-oxidot tartalmazó port, valamint electrolyte-t. Mindkettő súlyosan mérgező, belélegezve légzési nehézséget, szemmel, bőrrel érintkezve súlyos égési sérülést, hosszú távon pedig rákos megbetegedést okozhatnak.

A lap megjegyzi,  érdekes, hogy a bejelentett, rákkeltő anyagok között nem szerepel az az NMP nevű oldószer, aminek a nyomait korábban a gödi kutakban találták meg, a Népszava szerint pedig ebből évente 13-17 ezer tonnát fognak felhasználni az iváncsai akkugyárban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Dario G

  • narancs.hu

Nemcsak a producer ment el, hanem egy szelet az 1990-es évekből is.