Majdnem 14 milliós bírságot kapott az épülő iváncsai akkugyár

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 4.

Belpol

Nem jelentették be a hatóságnak, hogy veszélyes, akár rákkeltő anyagokat tárolnak, és a gyár területén sem raktak ki figyelmeztető táblákat.

Munkavédelmi és kémiai biztonsági jogsértések miatt összesen közel 14 millió forint bírságot szabtak ki az Iváncsán épülő akkumulátorgyárra

derült ki a Fejér megyei Kormányhivatal közleményéből, amely bár nem említi a cég nevét, de egyértelmű, hogy a 680 milliárd forintból épülő akkumulátorgyárról van szó.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a dél-koreai SK Innovation telephelyén tárolt toxikus és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyag miatt több mint tízen rosszul lettek június elején. Ezt követően a kormányhivatal munkavédelmi és kémiai biztonsági eljárást indított a vállalkozással szemben.

A vizsgálat megállapította azt is, hogy a veszélyes anyagok tárolását nem jelentették be előre és a dokumentációjuk is hiányos. A mulasztások miatt a kormányhivatal a vállalatra 10 millió forint kémiai biztonsági bírságot szabott ki, valamint kötelezte hiányzó dokumentáció pótlására, aminek a cég a közlemény szerint részben már eleget is tett.

Továbbá nem helyezték ki a veszélyre utaló biztonsági jelzéseket, és a belépést sem korlátozták. Mindezen túl a rákkeltő anyaggal érintkező személyek részére az előírás szerinti öltöző-, mosdó- és zuhanyzóhelyiség sem volt biztosítva.

A munkavédelmi szabályok miatt 3,78 millió forintos bírságot szabott ki a kormányhivatal.

A hatóság jelezte, hogy az ott dolgozók és a környéken élők védelme érdekében a jövőben is rendszeres ellenőrzéseket fognak tartani a telephelyen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?