A szakszervezet szerint az utóbbi évek legnagyobb felmondási hulláma zajlik a Postánál

  • narancs.hu
  • 2023. április 7.

Belpol

A bejelentett létszámleépítés és az alacsony bérek miatt sokan néznek más állás után.

„Az utóbbi évek legnagyobb felmondási hulláma zajlik éppen a Postánál” – mondta a hvg.hu-nak Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke, hozzátéve: a dolgozók közhangulata a mélyponton van.

Bár a tavaly bejelentett csoportos leépítést végül leállították, a Magyar Posta február 28-án mégis bejelentette, 1200 munkavállalót bocsát el.

Mivel azonban nem tudni, hogy a frissen kihirdetett  létszámleépítés pontosan mely területeket érintené, pontosan kiket rúgna ki a Posta, sokan a bizonytalan helyzetben inkább más állás után néznek.

Ezt a folyamatot Pfeifer Tamás szerint csak fokozza az alacsony bérek miatti elégedetlenség. A cég által ígért 10 százalékos – valójában összetetten sávos – béremelést a POFÉSZ elfogadhatatlannak tartja, hiszen az még az infláció mértékét is messze alulmúlja, amit jegybank egyébként 15-19,5 százalék körülire becsül. A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és a Kézbesítők Szakszervezete ezért tényleges inflációt követő, de legalább 20 százalékos emelést tartana elfogadhatónak, hiszen a postások már eddig is a legkevesebbet keresték a közfeladatot ellátó állami tulajdonban lévő társaságok munkavállalói közül. 

A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy csütörtökön kiderült, egy hónapja levélben kereste meg a Magyar Posta az 1500 lakosúnál kisebb önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését. Ha ez nem történik meg, bezárják a postahivatalokat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk