A Terminátort hozta fel példaként a kormánybiztos, amikor a mesterséges intelligenciáról kérdezték

  • narancs.hu
  • 2023. június 23.

Belpol

Ha eltűnnek a könyvek, akkor az emberiség egy művileg megszerkesztett alternatív valóságban élhet, véli Ferencz Orsolya. 

„Feszegettük Pandóra szelencéjét, és kinyílt. Az a rossz hír, hogy erre senki sem készült fel. A jogi szabályozás soha nem éri utol a technológia fejlődését. Az MI-t nem lehet abbahagyni, befejezni vagy elvágni, mert tulajdonképpen nem tudjuk korlátozni a technológia fejlesztését, nincs meg ehhez a szabályozó eszközrendszer sem. Ez egy vadon és szabadon futó ló.

A legrosszabb és legismertebb a Terminátor című film forgatókönyve, amikor az MI fegyverrendszereket kezd el üzemeltetni”

 – fogalmazott Ferencz Orsolya, a Fidesz-KDNP frakciójának tagja, űrkutatásért felelős miniszteri biztos az Indexnek adott interjújában. 

 
Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa beszédet mond a Patológiai Innovációs Inkubátor Kft. központjának megnyitó ünnepségén Budapesten 2023. március 23-án. Az átadással az egészségügyi innováció területén az első projekt megvalósítása is kezdetét veszi, amelynek keretében mesterséges intelligencia alapú orvosi berendezést fejlesztenek a daganatos betegségek, elváltozások gyorsabb és precízebb diagnosztizálása érdekében.
MTI/Kovács Tamás
 

Ferencz hozzátette, Yuval Noah Harari izraeli történész szerint az MI új Bibliát is írhat, és a jövőbeli szent könyvek olyan vallásokat hozhatnak létre, amelyek „valójában helyesek”. „A magam részéről ezt inkább disztópikus, mint üdvözlendő jövőképnek tartom, amelyet el kellene kerülnünk. Egyébként sajnos ez éveken belül valósággá válhat. Az MI egy olyan világot teremthet, mint amilyenről a Fahrenheit 451 című regényben olvashattunk. Gondoljunk csak bele, ha eltűnnek a könyvek, fennáll annak a veszélye, hogy az emberiség egy művileg megszerkesztett alternatív valóságban éljen” – fogalmazott. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk