A vizes vb sztárépítőjének se a falazás, se a betonozás, se a szigetelés nem ment Rákospalotán
IMG-8079_top_story_lead.jpg

A vizes vb sztárépítőjének se a falazás, se a betonozás, se a szigetelés nem ment Rákospalotán

Belpol

A Penta Industry Kft. a rákospalotai önkormányzat megbízásából épített volna orvosi szakrendelőt, de a félbehagyott épület műszaki ellenőrzése lesújtó képet adott a cég teljesítményéről.

„A zsalut nem tisztították ki betonozás előtt, így rengeteg falevél került a zárófödém készítésekor a betonba. Ez megengedhetetlen.” Ez csak egy észrevétel a Penta Industy Kft. Rákospalotán félbehagyott orvosi rendelőjének kivitelezési hibasorában. Az önkormányzat független igazságügyi szakértőt kért fel a torzón maradt épület értékelésére, miután a Penta tavasszal levonult az építési területről kiegyenlítetlen számlája kifizetését követelve. A szakértői jelentést legutóbbi ülésén ismerhette meg a képviselő-testület, miután elkészült az önkormányzati beruházásokat vizsgáló bizottság jelentése.

A 2017-es vizes világbajnokság több helyszínét is építő Pentának a házépítés majd’ minden fázisával meggyűlt a baja. A zsalutáblák itt-ott elcsúsztak szintben, a beton tömörítését, a betonozási illesztéseket szintén nem találta megfelelőnek a szakértő, ahogyan a falazást, a téglák lehelyezését, a törött darabok behelyezését, a habarcsolás bedolgozását sem. A földszinten a szigetelőlemezt jelentős területen sikerült fordítva lefektetni, így annak hatásfoka kérdéses; sőt előfordulnak olyan részek, ahol teljesen kifelejtették, miképpen az akusztikai csillapítószivacsot is. Mivel rossz technológiai sorrendet alkalmaztak, a gipszkarton lapok több helyen károsodtak vagy rosszul illesztették azokat. A torzóval statikai problémák is vannak: az összekötő betongerenda teherbírása nem elég, az alátámasztó acéloszlopokat szakszerűtlenül ferdén építették be, a tetőszigetelést pedig nem a terv szerint készítették.

false

Júniusi állapot.

Fotó: A szerző felvétele

A szakértői vélemény az épület készültségi fokát összességében 18,55 százalékosra értékelte, ez alapján a 413 millió forintos beruházásból 77 millió forintnyi elvégzett munkát talált elszámolhatónak. Mint korábban megírtuk, a XV. kerület április végére besokallt, hogy a vizes vb 5 milliárdos szinkronúszó-stadionját kivitelező Penta Industry másfél év alatt félkészre se tudta hozni a Deák utcai orvosi rendelőt, aminek a felépítésére egy éve volt. A Penta elismerte, hogy időnként csak 2-3 embere dolgozott az építkezésen, de nem adta vissza a gazosodó torzót, hogy a kerület mással befejeztesse az építkezést. A XV. kerületi képviselő-testület ugyanakkor a bizottság javaslatára most felhatalmazta a nemrég megválasztott Németh Angéla polgármestert, hogy intézkedjen az építkezés befejezése érdekében.

A hét elején a 444 írt arról, hogy az idei választások óta lejtmenetbe került Pentára október 2-án végrehajtást jegyeztek be. A cég sikerszériája 2017-ben csúcsosodott, akkor a Penta Industry Kft. megduplázta 2016-os árbevételét, átlépve a 11 milliárd forintot. A hírek szerint a cég élvezi Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter (2014–2018) támogatását, ezt erősítette a számos kisvárdai munka és a vizes vébés megbízások. A portál szerint Seszták távozása a kormányból és a Penta parkolópályára kerülése időben egybeesik. A céget nemcsak a rákospalotai orvosi rendelő, hanem a Bibó Szakkollégium felújítása is próbára tette: a vizes világbajnokságra tipp-topp állapotba kellett volna hozni, de még a rendezvény után fél évvel se készült el a munka, többször kellett módosítani a határidőt, miközben az eredeti 400 milliós vállalási ár 600 millióra kúszott fel.

Figyelmébe ajánljuk