Palkovics nem kíván változtatni az OMSZ vezetőinek menesztésén

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 24.

Belpol

A miniszter két nappal a döntés után állt elő azzal, hogy ha nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt, akkor mégis miért rúgta ki a vezető meteorológusokat. 

Hiába követelte ezt nyílt levélben az Országos Meteorológiai Szolgálat számos munkatársa, Palkovics László technológiai és ipari miniszter nem kíván változtatni azon az augusztus 22-i döntésén, amellyel menesztette Radics Kornéliát, az OMSZ elnökét és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettest - mondta a miniszter a Mandinernek.

A vezetők kirúgására közvetlenül azután került sor, hogy az OMSZ előrejelzése alapján az operatív törzs elhalasztotta az augusztus 20-i tűzijátékot, végül azonban nem volt vihar Budapesten.

Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón már előadta a kormány álláspontját arról, hogy az augusztus 20-i előrejelzés csak "az utolsó csepp volt a pohárban", és ezt bizonygatja Palkovics is az interjúban.  

"Nem voltam ott az operatív törzs ülésén, egyébként nem járok tűzijátékra sem, de kétségtelen: az ilyenfajta tevékenységnek óhatatlanul van rizikója. Azt majd kiértékeljük, hogy miért nem sikerült most, ebből tanulni kell. Ez a mulasztás azonban csupán egy elem volt az imént felsoroltak között, nem ez volt a döntés oka" - mondta Palkovics az OMSZ augusztus 20-i szerepéről.

A minisztérium vezetőváltásról szóló eredeti közleménye semmilyen indoklást nem tartalmazott, most, két nappal később azonban Palkovics megpróbálta megmagyarázni, milyen egyéb prblémák voltak az OMSZ vezetésével.

Röviden: az OMSZ nem ad elég pontos információt arról, mikor és hol fog sütni a nap, ezért a naperőművek nem tudnak elég hatékonyan működni. Továbbá "a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése" Palkovics szerint.

A miniszter az OMSZ vezetőinek kirúgását a szervezet feladatkörének kibővítésével is indokolta, konkrétan szeretné, ha "az OMSZ nemcsak meteorológiai-információszolgáltató, hanem például a Kárpát-medence klimatikus viszonyainak kutatásával foglalkozó tevékenységet is folytathatna a jövőben, és egy sor további, tudományos alapon működő feladatkört is hozzá lehetne rendelni. A szakma képviselőinek azt fogom javasolni, hogy jöjjön létre egy országos meteorológiai és klímakutató intézet."

"Határozott szándékunk, hogy az OMSZ tevékenységét a jövőben tovább fejlesztjük, és ebben nem számítok rájuk vezetőként" - mondta Palkovics Radics Kornélia és Horváth Gyula menesztéséről.

Hogy kik lesznek a kibővített feladatkörű új szervezet vezetői, azt egyelőre nem tudni, de Palkovics igyekezett mindenkit megnyugtatni arról, hogy "nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk