Gulyás Gergely: Nem a tűzijáték miatt menesztették a meteorológiai szolgálat vezetését

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 23.

Belpol

További bejelentések a kormányinfón: változtatnak a rezsicsökkentésen, szigorítják az EU-s pénzek felhasználását.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezette a keddi kormányülést – mint kiderült, Orbán Viktor szabadságon van –, ami után tájékoztatót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Először arról beszélt, az energiaellátás biztosított, a fogyasztói és piaci igényeket ki tudják elégíteni, és folyamatosan tárgyalnak a beszerzési lehetőségekről is. Ugyanakkor, mivel az orosz, az itthoni és a nyugati gáz fűtőértéke nem ugyanolyan (a miniszter azt mondta, a legjobb az orosz, aztán a hazai, végül a nyugati), a kormány úgy határozott, a fűtőértéket 63 645 megajoule-ban állapítja meg. Ez azt jelenti, hogy a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig megmarad, 1729 köbméterig pedig rezsicsökkentett áron kapják meg a fogyasztók a gázt.

Gulyás a kormányinfón az EU-s tárgyalásokról is beszélt, Azt mondta, „igen intenzív tárgalásokon vagyunk túl”, napi rendszerességgel egyeztettek. A miniszter szavai szerint minden eddiginél szigorúbb rendszert hoznak létre az EU-s pénzek felhasználására és ellenőrzésére. Ugyanakkor az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nem is kérte az Európai Bizottság (EB) Gulyás szerint. 

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva a jogállamisági mechanizmus kapcsán az EB-nek küldött levélről azt mondta, függetlenül attól, „hogy az Európai Bizottság poltikai félelmek által szült helyzetértékelése és a magyar kormány helyzetértékelése egyezik-e, mi eltökéltek vagyunk abban, hogy itt olyan rendszert hozzunk létre, amiben az uniós források elköltése rendben zajlik”.

Szerinte nincs olyan szigorítás, ami fájna nekünk, és semmi nem indokolja a Magyarországgal szembeni szigorúságot, de a kormány kész plusz biztosítékot építeni a rendszerbe. A levélre harminc napon belül várnak választ. Azt is elmondta, a bizottsággal való megegyezés után „történelmi léptékű pedagógusbér-emelésre” kerülhet sor.

A sajtótájékoztató egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó témája az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek kirúgása volt. Erról a miniszter úgy tájékoztatott, Palkovics Lászlónak nincs indoklási kötelezettsége a vezetők elbocsátásával kapcsolatban, amit egyébként a kormány elfogadott és támogat. Hozzátette,

az augusztus 20-i előrejelzés „az utolsó utáni csepp volt a pohárban”;  az OMSZ két vezetőjének felmentésére a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzések nélkül is sor került volna.

Azért, folytatta a miniszter, mert hosszabb távú elégedetlenségről van szó; a szaktárca nem volt elégedett az OMSZ vezetésével. Nem egy napra vonatkozó téves előrejelzésről van szó Gulyás szerint, hanem bizonyos kompetenciák az előrejelzésben nem épültek ki az OMSZ-nél. „Az előrejelzések pontossága hagyott maga után kívánnivalót, ennek a hátterében kompetenciaproblémák állnak. Sok neves meteorológus van, akik szerint az OMSZ vezetése nem alkalmas a feladata ellátására” – mondta a miniszter konkrét nevek említése nélkül. 

Mérlegelik-e az OMSZ vezetőinek kérését, ami szerint független vizsgálatot kérnek az augusztus 20-i előrejelzés szakmai kiértékeléséről? – hangzott el egy újságírói kérdés. Gulyás erre arról kezdett beszélni, „helyesnek tartjuk a miniszter úr által meghozott döntést”; hogy az augusztus 20-i előrejelzés kudarcot vallott, az is probléma, de nem ez volt a menesztések kiváltó oka. Semmi értelme – válaszolta végül a kérdésre. Elismerte azonban, hogy a bizonytalanság benne van a tudomány munkájában, de szerinte az OMSZ nincs politikai nyomásgyakorlás alatt, ahogy az a szolgálat kirúgások elleni tiltakozásában áll. A kormányból senki sem akar tudós lenni – tette hozzá. Később – megint – kudarcnak minősítette a téves meteorológiai előrejelzést, amit szerinte a meteorológusok is így látnak, különben miért kértek volna bocsánatot. Az új vezetők kinevezéséről Palkovics László fog dönteni. 

Gulyás Gergelyt a Vodafone 715 milliárdos felvásárlásáról is kérdezték. Mint mondta, a kormány 2010 óta azt akarja, hogy a távközlés legalább felerészben magyar tulajdonban legyen. Az állam a kisebbségi (49 százalékos) vevő az üzletben, és egy több hónapos eljárás előtt állnak még. Ebben az időszakban kell a finanszírozást előteremteni. Azért kell most megvásárolni a Vodafone-t, mert egy vagy másfél év múlva nem biztos, hogy lett volna esély az üzletre. Úgy véli, a befektetés profitot fog hozni, amiből majd a pedagógusbéreket lehet majd emelni, és a korábbiaknál jobb hozamot is el lehet érni a céggel. De egyébként példátlan demagógia a Vodefone felvásárlását a pedagógusbérek emelésével egy lapon emelegetni, mondta Gulyás. 

Orbán Viktor a jövő héttől dolgozik. A kormányfő nem hivatalos tárgyaláson vett részt a közelmúltban a horvát elnökkel, ahol „aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”. Azért hagyta ki az augusztus 20-i ünnepet, mert ilyenkor amúgy is a köztársasági elnök mond ilyenkor beszédet, nem a miniszterelnök. Arról nem adott felvilágosítást, hogy miért rúgták ki a bécsi nagykövetség magasrangú diplomatáját Orbán bécsi útja után. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig Moszkvában járt honvédségi repülőgéppel, ahol energetikai kérdésekben tárgyalt, de bővebb tájékoztatást nem adott erről Gulyás Gergely. Arról pedig nem tudott részleteket, hogy Novák Katalin köztársasági elnök diplomáciai igazgatója, Altusz Kristóf miről tárgyalt Kijevben. 

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk