„Amennyiben a parlamenti többség akaratából elutasításra kerül, erőszakmentes polgári engedetlenséggel fogjuk megpróbálni”

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 21.

Belpol

Az igazságtalan választási rendszer átfogó reformjáért küzdenek széles körű összefogásban.

Négy hónappal ezelőtt Gulyás Márton kezdeményezésére jött létre a Közös Ország Mozgalom (KOM), amely a választási rendszer átalakításáért bontott zászlót. Úgy tűnik, a jelenleg 150 tagú szervezet augusztus 20-án kapcsolt nagyobb sebességre, videóüzenetük azt sugallja, hogy a közös cél (a választás átalakítása) érdekében sikerült szinte az összes ellenzéki pártot egységbe kovácsolni. Amint a honlapjukon írják: a mozgalom az egyértelmű cél mellett konkrét menetrenddel is rendelkezik. „Első lépésként szeptember elején az Országgyűléssel szemközt felállított közösségi terünkbe, az Agórába invitálunk minden politikai pártot és közügyek iránt érdeklődő polgárt, hogy közös munkával elkészüljön egy minél szélesebb kör – lehetőleg az összes fontosabb párt – által elfogadott törvénytervezet, amihez minden támogatást meg fogunk adni. Ezután a törvénytervezet parlamenti benyújtása, a parlament általi tárgyalása és – reményeink szerint – elfogadása következik, amely folyamat során törekedni fogunk, hogy biztosítsuk a szükséges társadalmi figyelmet és kontrollt.

Amennyiben a parlamenti többség akaratából a közös javaslat elutasításra kerül, erőszakmentes polgári engedetlenséggel fogjuk megpróbálni kikényszeríteni annak elfogadását, amit a lehető legtovább folytatni fogunk.

A KOM tevékenysége során törekszik minél szélesebb tömegek bevonására, mert közös ország az, ahol közös ügyeinket közösen intézzük.”

„Jelen pillanatban biztosan állíthatom, hogy kilenc párttal is együttműködünk majd. Az MSZP, a DK, az LMP, a MoMA, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért, a Liberálisok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum is részt vesz a választási rendszer megreformálását szolgáló vitákban. A Jobbikkal is folyamatosan egyeztetünk, a párt képviselői is ott lehetnek a szeptemberi vitákon.” Ezt tegnap Mészár Anna szóvivő nyilatkozta a zoom.hu-nak. Mészár arról is beszélt, hogy a KOM Alkotmány utcában megnyíló Agóráján a pártok és a mozgalom képviselői vitáznak, egyeztetnek az arányos és igazságos választási rendszerről. A beszélgetések nyilvánosak lesznek, minden alkalommal más téma kerül az asztalra, a vitanapok végét pedig koncertek zárják.

 

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.