Augusztus végére megállapodna az Európai Bizottsággal a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. július 20.

Belpol

Bóka János államtitkár szerint ez sikerülni is fog, mert nincsenek vitás területek. 

Augusztus végére meg akar állapodni az Európai Bizottsággal a kormány – mondta Bóka János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda európai uniós kérdésekért felelős államtitkára a Reutersnek még kedden. 

Az Európai Bizottság ugyanis még mindig nem bólintott rá a magyar helyreállítási tervre, ezáltal blokkolja 5,8 milliárd euró kiutalását, a testület ugyanis intézkedéseket vár a magyar kormánytól a média sokszínűségével, a bíróságok függetlenségével és a korrupcióval kapcsolatban. 

Bóka azt mondta, a Bizottsággal folytatott tárgyalások új fázisba értek, és Magyarország célja lezárni minden felmerülő kérdést augusztus végéig. Ha ez sikerül, akkor arra számítanak, hogy a támogatási alapok ügyében meg tudnak állapodni a részletekről. 

A magyar kormány azt is vállalta, hogy 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát, Bóka arról is beszélt, hogy nagyon nehéz dolog, mert vannak bizonyos területek, ahol csak egy komoly ajánlattevő létezik, ezért meg kell határozni azokat a területeket, ahol a 15 százalékra csökkentés tényleg megvalósítható. 

Azt is mondta, nincs olyan terület, ahol ne tudnának megállapodni, nem tud olyat mondani, ami vitás lenne. 

Az Európai Bizottság nem kommentálta a nyilatkozatot. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk