„Az államnak most fegyverekkel kell védekeznie”

  • narancs.hu
  • 2015. október 12.

Belpol

Kampányeszközt csináltak a gyerekekből – az Eötvös Károly Intézet reakciója a CÖF és a zákányi polgármester nyilatkozatára, illetve az Alapjogokért Központ közleményére.

A zákányi óvodásokat kivitték a határra, ahol a szögesdrót tövében a katonáknak cuki ajándékokat osztogattak, énekeltek, majd felszálltak a harcjárművekre, sőt felpróbálták a rohamsisakokat is, amivel – a sajtóbeszámolók szerint – nagy örömöt szereztek úgy a honvédeknek, mint az óvodapedagógusoknak. Továbbá egyenként, felismerhetően bekerültek az állami televízióba is. A forgatócsoport ugyanis véletlenül éppen arra járt.

Eltörölnénk a nemi szerepeket, és feminizálni akarjuk a társadalmat?

Az Eötvös Károly Intézet és a TASZ emiatt levélben kereste meg a törvényesség és az alkotmányosság fenntartásáért felelős szerveket (link), mert ez az akció a gyerekek és szüleik emberi méltóságát súlyosan sértette. Az Alapjogokért Központ, a CÖF és Zákány polgármestere, a felelős államtitkárság támogatását élvezve, hangosan tiltakozik fellépésünk ellen, és félremagyaráz. Az Alapjogokért Központ, amely oly bátran kiáll az alapjogokért, a történtek során felmerülő jogsérelmeket nem érzékeli, hanem azt mondja – hogy miért, az rejtély –, hogy eltörölnénk a nemi szerepeket és feminizálni akarjuk (!) a társadalmat. De mire ez a felindultság?

Katonák köszöntésére

Magyarország a rendszerváltás óta nem szembesült a menekültválsághoz hasonló emberi jogi krízishelyzettel. Vannak, akik szerint az államnak most fegyverekkel kell védekeznie, mások szerint a szolidáris segítségnyújtás az elsődleges állami feladat. Hogy erről ki mit gondol, szorosan kötődik világnézeti meggyőződéséhez. Éppen ezért a gyerekek világnézetileg semleges nevelésére rendelt óvoda ebben nem foglalhat állást: nem viheti – főleg beleegyezésük nélkül, a tévékamerák előtt! – a gyerekeket a fegyveres katonák köszöntésére.

Sokan félnek

A hónapok óta tartó menekültellenes kormányzati gyűlöletkampány után nem meglepő, hogy sokan félnek. A határ menti kistelepülés lakói hihetik, hogy csak katonák védhetik meg őket, mások pedig épp ez ellen félnek felemelni a szavukat. A kormányzat által gerjesztett félelem szolgáltatott alapot az óvoda jogsértő akciójához. Az óvodás gyerekek eszközévé váltak a félelem fenntartásának, a médiában arra használták őket, hogy dalocskáikkal és ajándékaikkal hitelesítsék a fegyveres katonák alkalmazásának szükségességét a menekülő emberekkel szemben.

Ez akár jogsértőnek minősülne, akár jogszerűnek találtatna, azon már nem lehet változtatni, hogy, ha talán időlegesen is, a köznevelési intézmények kampányeszközzé váltak.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.