Az államtitkár szerint a sajtószabadság = betiltás szabadsága

  • narancs.hu
  • 2018. október 1.

Belpol

Cinikus választ adott a kormány embere a Századvég-botrányra.

Elindult a leszámolás a konzervatív jobboldali sajtóval – mondta parlamenti felszólalásában Mellár Tamás független képviselő a Századvég 88. számának bezúzásáról beszélve. Mellár szerint Bod Péter Ákos közgazdász, akinek a cikke szerepelt volna a folyóiratban, szerencsésnek mondhatja magát, mert a kommunisták és most a fideszesek is betiltották írásait. Bod egyébként a járadékszerzésről – lényegében a korrupcióról – értekezett.

A felvetésre Cseresnyés Péter, az új innovációs tárca államtitkára válaszolt, bár rögtön azzal kezdte, hogy nem érti, hogy miért tőle kérdezi ezt, miért nem a szerkesztőségtől. Cseresnyés szerint sajtószabadság van, mondhatja azt egy szerkesztőbizottság, hogy nem közöl valamit, és különben is a tanulmány olvasható.

Kormánykritika miatt kirúgták a Századvég teljes szerkesztőségét

Mostantól teljes mértékben kormányhű folyóirat lesz. Az online és nyomtatott formában is megjelenő, konzervatív Századvég folyóirat főszerkesztőjével a múlt héten közölte a lapot kiadó, kormányközeli Századvég Alapítvány, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és új stílusú lapot alapítanak - írja az Index. Ráadásul az utolsó lapszámot is eltávolították az internetről.

Az államtitkár szerint Mellár elfogult a Századvéggel, vissza akar vágni, és olyanokkal vág vissza, aminek nem biztos, hogy van valóságalapja. Cseresnyés szerint Mellár egy szélsőbaloldali csoportosulás tagja, így nem sok joga van a jobboldali értelmiségért aggódnia (Mellár belépett a Párbeszéd frakciójába, hogy segítse a képviselőcsoport létrejöttét, meglegyen a törvény által előírt létszám, de a pártba nem lépett be – a szerk.).

Az államtitkár végtelenül cinikus módon érvelt, mert mint kiderült, a szerkesztőbizottság közölte volna a lapszámot, de a fenntartó alapítvány döntött úgy, hogy leváltja a főszerkesztőt és nem tetszett nekik az adott szám sem.

„A kormány irányvonalának támogatása”

„2018.09.17-én a Századvég folyóirat szerkesztősége megbeszélést folytatott Barthel-Rúzsa Zsolttal, a Századvég Alapítvány elnökével, aki tájékoztatott bennünket arról, hogy az alapítvány a továbbiakban nem kíván velünk együtt dolgozni, és a folyóiratnak új profilt szán. Elnök úr a jövőre vonatkozó elképzeléseket nem fejtette ki, csak arra utalt, hogy a lap feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz” – írta a szerzőknek a folyóirat eddigi főszerkesztője a szerkesztőbizottság leváltása után.

 

A cikkek pedig nem „legálisan” terjednek, hanem azokat valaki feltöltötte a netre és elérhetővé tette azok után, hogy a fenntartó nem kért a lapszámból.

Letiltották, de itt elolvasható a Századvég új száma

Kormányhűvé változtatás előtt. Ahogy tegnap megírtuk, az eddig online és nyomtatott formában is megjelenő, konzervatív Századvég folyóiratot új mederbe terelik: megváltak a szerkesztőségtől, sőt az utolsó lapszámot teljes mértékben eltávolították az internetről. Az Index szerint a Századvég Alapítványnak nem tetsző, kormánykritikus tanulmányok miatt kellett az arculatváltás, és az új szám honlapról való levétele.

Figyelmébe ajánljuk