Az ápolók fizetése is megszenvedi a járványt

  • narancs.hu
  • 2020. május 18.

Belpol

Hiába tapsolunk, sokuk 20-30%-kal kevesebb pénzt vihet haza a járvány miatt.

"Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány elleni védekezés, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik" - számol be a Népszava.

Az érintettek legalább 20-30%-kal kevesebb fizetéshez jutnak a szakszervezet, és az szakdolgozói kamara becslése szerint. A beszámoló szerint az orvosok szinte mind másod- vagy harmadállásban is dolgoznak, ahogy az egészségügyi szakdolgozók fele-kétharmad a is. Az ápolók többnyire egyik kórházból mennek a másikba, egyik műszak után mennek át a másikba: egy másik kórházba, idősotthonba, vagy háziápolásba.

"A normális heti 40 óra helyett 60-at, sőt, ügyeletekkel együtt még többet is dolgoznak az orvosok, nővérek, szakdolgozók, hogy megéljenek" - magyarázzák. A veszélyhelyzet miatt azonban megtiltották ezeket a plsuzmunkákat, így a szakdolgozók most kénytelenek minimum 20-30 százalékkal kevesebből megélni. Emellett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke szerint a fővárosi szakdolgozók egynegyedét, a vidékiek jelentős részét kényszerszabadságolták.

Ugyanakkor vannak intézmények, ahol a járvány miatt kaptak különböző mértékű (50 és 100 ezer forint közötti) pluszjuttatást a dolgozók. Például a Szent Imre kórházban, a Korányi Pulmonológiai Intézetben és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben is kaptak juttatásokat a dolgozók a cikk információi szerint.

A Népszavának az  Állami Egészségügyi Ellátóközpont elmondta, hogy a kórházak saját költségvetésük terhére adhatnak juttatást, attól függően, hogy milyen szerepet vállaltak a koronavírus elleni védekezésben. Hozzátették, hogy az egészségügyi szakdolgozók bruttó 500 ezer forintos extrajuttatást is kapnak majd a járvánnyal összefüggésben, de az összeg kifizetéséről nem írtak részleteket.

Figyelmébe ajánljuk