27 milliót ad egy Fidesz-közeli szervezetnek a Kammerer vezette gödi önkormányzat

Belpol

27,5 millió forintot kap egy egyesület, melynek vezetője korábban a Fidesz választókerületi szóvivőjeként hivatkozott magára. Közösségi rendezvényeket, helytörténeti, gasztronómiai programokat valósíthat meg. 

Úgy tűnik, már nem kell Pest Vármegye Önkormányzatára hagyatkozni, ha azt szeretnék Gödön, hogy  forrásokat csepegtessenek a helyi Fidesz holdudvarának: Vajda Viktória momentumos önkormányzati képviselő töltötte fel a Facebookra a polgármesteri határozatot, amelynek értelmében a Csabai Márkhoz köthető „Jelen Vagyok” Tehetséggondozó Egyesület 27,5 millió forint támogatást kap a várostól „közösségi rendezvények és helytörténeti, valamint gasztronómiai ismeretek terjesztéséhez” kapcsolódó programok megvalósításához. 

Vajda Viktória bejegyzésében azt írta, kíváncsi a részletekre, ezért közérdekű adatigénylést nyújt be. „Ugyan képviselőként ezekhez az adatokhoz automatikusan hozzá kellene férnem, még a saját körzetemmel kapcsolatban sem válaszolnak a kérdéseimre, egyértelműen korlátozzák a jogaimat” – fogalmazott. 

Lejáratókampány

Csabai Márk nevével sokan akkor találkozhattak először, amikor 2020 szeptemberében megjelentetett egy sajtóközleményt a helyi önkormányzati újságban, a Gödi Körképben. Ebben az állt, hogy „megdöbbentő az az uszító hadjárat, ami Bodnár Zsuzsától, a magát függetlennek nevező újságírótól ömlik a gödiekre. Az álcivil provokátor külföldről támogatott médiumoknak gyárt pénzért lejárató cikkeket, ezeket használva terjeszt hazugságokat és bomlasztja a közösséget. Felháborítónak tartjuk és nem tűrjük tovább, hogy negatív színben tüntesse fel Gödöt. Felszólítjuk Bodnár Zsuzsát, hogy fejezze be a város rossz színben való feltüntetését!”

Csabai a közlemény aláírójaként a Fidesz választókerületi szervezetének szóvivőjeként hivatkozott magára. Bodnár Zsuzsa, az Átlátszó újságírója és a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédelmi Egyesület munkatársa évek óta készít tényfeltáró anyagokat főként a gödi Samsung SDI akkumulátorgyárat érintően, ezért került a kormánypárt célkeresztjébe. Ebben az időszakban még szórólapokat is bedoptak a postaládákba, melyeken olyan üzenetek voltak olvashatóak, mint: „Álcivil provokátor!”, „Megtéveszti a gyanútlan embereket!”, „Hazudik!”. 

 
Csabai Márk közleménye 2020 szeptemberéből

Jönnek a pénzek

Csabai nevével mi először akkor találkoztunk, amikor a Pest megyei önkormányzat által kiosztott támogatásokkal kezdtünk el foglalkozni. Mint ismert, a Samsung SDI adóbevételei a megyéhez futnak be, és ott döntenek arról, hogy kiket támogatnak ezekből a forrásokból: így jutott számos kormánypárti alapítványhoz és egyesülethez pénz, melyek propagandakiadványokat kezdtek el gondozni. 

A Csabai Márkhoz köthető „Jelen Vagyok” Tehetséggondozó Egyesület 2021 októberében 16,6 millió forintot, 2022 augusztusában 12,9 millió forintot, 2023 májusában pedig 15,5 millió forintot kapott. 

Az egyesület oldalán megtalálható a lezárt projektek között az ingyenes TüKörkép magazin, amellyel kapcsolatban azt írja a szervezet, hogy „a kiadványokat saját forrásból, vállalkozói támogatásból, valamint a Miniszterelnökség és a Bethlem (sic!) Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Pest Vármegyei Önkormányzat civil alapjából elnyert, pályázati forrásokból valósítottuk meg”.

Egészen unikális módon a harmadik évfolyam harmadik, illetve negyedik lapszámának címlapján is Kammerer Zoltán, a Fidesz támogatásával májusban időközi választást nyerő polgármester látható (korábban is volt már kétszer a címlapon az egykori olimpikon kajakozó). Az oldal arról tájékoztat, hogy a 2023 szeptember havi lapszámtól már nem az egyesület adja ki a lapot.

Még több pénz jön

Érdemes megjegyezni, hogy Kammerer érkezése óta jelentős változások történtek a gödi közéletben. Míg korábban az ellenzéki vezetésű település csak mérsékelten kapott támogatást a gödi Samsung-gyár adójából – mely forrásokat a 2020-ban életbe léptetett különleges gazdasági övezet révén vettek el a településtől –, addig az új polgármester megnyitotta a pénzcsapokat: júniusban arról állapodott meg Tuzson Bence országgyűlési képviselő társaságában Szabó Istvánnal, a Pest Vármegyei Közgyűlés elnökével, hogy 1,5 milliárd forint működési támogatás érkezik. Júliusban pedig arról posztolt, hogy további 500 millió forintot szavaztak meg a városnak. A pénzeső után be is indult a bulizás Gödön: augusztusban Duna Fesztet tartottak, szeptemberben lecsófesztivált, októberben pedig sörfesztivált rendeztek, miközben a Kammerer előtti időszakban nem voltak jellemzőek az ilyen események. 

De a városi lap is jelentősen megváltozott. Bár az önkormányzati gondozású lapokra amúgy is jellemző, hogy az éppen regnáló vezetőség eredményeit tüntetik fel, a gödi újságban gyakorlatilag minden oldalra jut egy kép Kamerrerről, illetve több tucatszor megemlítik őt. A Helyi Hírhozó számolta össze, hogy a lap legfrissebb, 32 oldalas számában 18 fénykép jelent meg róla és 29-szer írták le a nevét. Természetesen a lapban Tuzson Bence országgyűlési képviselőnek is jut hely: a novemberi számban például azt nyilatkozta, „szemmel látható fejlődés indult meg” Gödön.

További érdekesség, hogy Kammerernek és Csabai Márknak van egy közös szervezete is: augusztusban számoltunk be róla, hogy a Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány 18 millió forintot kapott a megyei önkormányzattól, amiből egy vitaanyagot dolgozhatott ki. A tanulmány arra jutott, hogy együtt kell működni a Samsung SDI-al. 

A szervezetnek Kammerer a kuratóriumi elnöke, de helyet kapott benne Csabai Márk is, vagyis a két férfi jól ismerheti egymást (szintén tagja Guba Zoltán is, aki korábban Tuzson kabinetfőnöke volt a Miniszterelnöki Kabinetirodában). 

Megkerestük a polgármestert, valamint Csabai Márkot, hogy megtudjuk, egészen pontosan mire adott az önkormányzat 27 millió forintos támogatást. Ha érkezik válasz a kérdéseinkre, frissítjük cikkünket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk