Az eredeti költségvetés dupláját költötték el Rogánék

  • narancs.hu
  • 2022. november 14.

Belpol

Kormányzati kommunikációra 54 milliárd forint ment el tavaly.

Összesen 107 milliárd forint kiadása volt 2021-ben a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának, ez több, mint kétszerese a költségvetésben a tárcához eredetileg betervezett 51 milliárd forintnak – írja a hvg.hu.

A költségek leginkább a Kabinetiroda alá tartozó kormányzati kommunikáció terén szálltak el: 24 milliárd forint helyett 54 milliárd ment el, ami önmagában 30 milliárd forintos előirányzat-túllépést jelent. A Kabinetiroda saját állítása szerint arra törekszik, hogy folyamatosan tájékoztassa a magyar állampolgárokat a kormányzati döntésekről, de kiemelt feladataik közé tartozik a nemzeti konzultációk lebonyolítása is. Ebből 2021-re kettő is jutott. Februárban egy online konzultáción mondhatták el véleményüket az emberek a járványügyi intézkedésekről, ezt követően pedig nyáron került sor a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációra.

Persze a kormányzati kommunikációs kampányokat leginkább politikai üzenetek továbbítására alkalmasak, a nemzeti konzultációknak pedig semmiféle jogi követkeményük nincs, a visszaküldött válaszok feldolgozása teljesen ellenőrizetlen.

 

A Kabinetiroda nemcsak a „kommunikációval” lépte túl a törvényi előirányzatokat. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) számára egy forint sem volt betervezve a Kabinetirodában, végül 17 milliárd forintot költött rá. Az MTÜ alá tartozó vállalkozásokra a Kabinetirodán keresztül elment további 1,2 milliárd forint, egyebek mellett gyógyfürdő-fejlesztésekre. A Digitális Kormányzati Ügynökségnél (DKÜ), az állami digitális beszerzések irányítójánál is jelentős kiadástúllépés történt. Bár a Kabinetirodához törvényileg itt is nulla forint volt betervezve, tavalyi kiadásaik végül megközelítették a 13 milliárd forintot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.