Brüsszelhez fordulnak az újabb ársapkák miatt a kiskereskedők

  • narnacs.hu
  • 2022. november 14.

Belpol

Szerintük az intézkedés ellentétes az unió belső piacának alapelveivel.

„Ami jelenleg történik, az nem más, mint bizonyos vállalkozások szándékos kiszorítása a piacról” – nyilatkozta a Politico-nak az egyik nagy, külföldi hátterű magyarországi kiskereskedelmi hálózat névtelenséget kérő illetékese.

A Portfolio.hu szemléje szerint a lapnak nyilatkozó illetékes jelezte: panaszait osztja a többi nagy külföldi hátterű magyarországi kiskereskedelmi lánc is, így a német hátterű Aldi, Lidl és Penny Market, a francia Auchan, az osztrák Spar és a brit Tesco.

A névtelen megszólaló felszólította az Európai Bizottságot, hogy lépjen közbe, mivel „a magyar kormány által meghatározott körülmények között egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni”, a rájuk vonatkozó törvény pedig „ellentétes az EU belső piacának alapelveivel”. Bár a lap felvette a kapcsolatot az érintett külföldi kiskereskedőkkel, azok vezetői azonban mindannyian elzárkóztak attól, hogy névvel nyilatkozzanak.

A cikk a minden kiskereskedelmi szereplőre vonatkozó, múlt szerdán kiterjesztett árstop intézkedéseken túl két olyan törvényt említ, ami a kiskereskedelmi szektor nagy külföldi szereplőit sújtja, míg a franchise rendszerben működő hazai hátterű hálózatokat nem:

  • egyrészt egy tavaly decemberi parlamenti döntést, amely alapján a 100 milliárd forint feletti éves forgalmú láncoknak 48 órával a lejárati dátum előtt, ellenszolgáltatás nélkül kell beszolgáltatniuk az élelmiszereket,
  • másrészt pedig azt az idén tavasszal meghozott döntést, miszerint a válságkezelésre és a költségvetési helyzet javítására hivatkozva 2,7%-ról 4,1%-ra emelték ezen szereplők számára a különadó kulcsát.

A lap tovább Lázár János szavait is idézi, aki már tavaly novemberben is nyíltan vázolta a külföldi hátterű kiskereskedelmi láncok kiszorítását, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter májusban tett kijelentését, miszerint növelni kell a hazai tulajdon arányát az élelmiszer kiskereskedelemben és az építőiparban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.