Az MFB állítja, fizeti a hiteleket – a Népszava úgy tudja, nem

  • narancs.hu
  • 2021. december 18.

Belpol

A bank szerint fennakadás nélkül folyósítják az uniós forrású hiteleket, a lap viszont beszélt olyan cégvezetővel, akinek megmondták: takarékoskodni kell, nem kapják tovább a pénzt.

Az európai uniós forrású hitelek folyósítása folyamatosan, fennakadás nélkül történik, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve az MFB Pontok hálózatának minden ügyfele hozzájut az igényelt hitelösszeghez – közölte szombaton az MTI a bankra hivatkozva.

A közlemény szerint minden európai uniós forrású hitelprogram, így a Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön, illetve az Energiahatékonysági hitelprogram esetében is folyamatos a hitelfolyósítás a szerződött ügyfeleknek, a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek is.

„A bank hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az MFB zavartanul folytatja a kifizetéseket az uniós hitelprogramjaiban. Pénteken több mint 5,85 milliárd forintot utaltak az MFB Pontok bankjainak, a végső kedvezményezetteknek a kifizetések folyamatosan megtörténnek” – írta az MFB, amely szeretne megnyugtatni minden, európai uniós forrású hitelprogramban szerződött ügyfelét, hogy nincs fennakadás a hitelek folyósítása során.

Ami a sajtóban megjelent híreket illeti, az MFB a Népszava cikkére gondolhatott.

Az írás arról számol be, hogy az MFB leállította a már megítélt újraindítási gyorskölcsön kifizetését. Erről egy kisvállalkozás ügyvezetője nyilatkozott a lapnak. 

A kkv vezetője állította, a bank úgy tájékoztatta, hogy a kormány által elrendelt spórolás miatt nem folyósítják tovább a hitelt. A Népszava hivatkozik a Portfolio.hu cikkére, amely szerint már elvégzett munkák, például napelem-telepítés árát sem fizeti ki az állam, és a bankok, illetve az uniós támogatást kezelő cégek szabványlevélben informálják a kedvezményezetteket arról, hogy a támogatást a kormány december 9-i határozata miatt nem fizethetik ki. 

A Népszava emlékeztet, hogy a Pénzügyminisztérium két hete bejelentette, 350 milliárd forintnyi beruházás elindításának, kifizetésének elhalasztásról döntött a kormány, így szeretné növelni az államháztartás pénzügyi tartalékait, mérsékelni a 2021-es év végi hiányt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk