Lassították a forgalmat, mert nem taníthatnak tovább

  • narancs.hu
  • 2021. december 18.

Belpol

Az oltás felvételét megtagadó tanárok lezárták a Devecserbe vezető főút egy sávját. A tankerületi vezető megtiltotta nekik, hogy nyilatkozzanak.

Ötven személyautóval elállták a Veszprém megyei városba, Devecserbe vezető főút egyik sávját a kormány rendelete ellen tiltakozó pedagógusok – tudósít az ATV.

A forgalomlassító demonstráció résztvevői azért tiltakoztak, mert a jogszabály értelmében nem taníthatnak tovább azok a pedagógusok, akik december 15-éig nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást.  Felháborítónak tartják, hogy a rendelet nyomán egészséges, szorgalmas és kiváló szakemberek kerülnek utcára, pedig a szükségesnél vagy kétezer tanárral így is kevesebb tanít.

Az ATV Híradójának Ferenczi Gábor, Devecser független polgármester azt nyilatkozta az érintett tanárokról, hogy fizetés élküli szabadságra küldik, megalázzák őket, semmibe veszik a jogaikat. A városvezető szerint a rendelet nyomán a gyerekek joga is sérül a tanuláshoz. Azt is rossznak tartja, hogy mindez a félév zárása előtt történik, ami nehéz helyzetbe hozza az intézményeket, mert a hiányzó órákat valahogyan pótolni kell, és ez a feladat azokra a tanárokra hárul, akik a rendeletet betartva felvették az oltást.

A demonstráló tanárok közül senki sem nyilatkozott, mert a helyi tankerületi vezető ezt megtiltotta nekik.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a tanárok tíz százaléka utasította el az oltást. Ha a jövőben is csak beoltott pedagógusok taníthatnak, 4-5 ezer pedagógus fog hiányozni az oktatási rendszerből. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.