Az SZFE oktatói állományáról kért adatokat az Átlátszó, visszaírtak, 204 ezer forintért adnák ki

  • narancs.hu
  • 2021. november 22.

Belpol

Állítólag 46 órába telne lekérdeznie az egyetemnek az adott nyilvántartást, azért ennyi a közadat ára.

Az egyetemi oktatók helyzetét mutatja be cikksorozatában az Átlátszó, épp azzal foglalkoznak, hány olyan oktató van a felsőoktatási intézményekben, akiket alacsonyabb munkaköri beosztásban foglalkoztatnak, mint azt képzettségük indokolttá tenné.

A lap azt írja, az egyetemek többsége gond nélkül teljesítette az erre vonatkozó, mindössze három rövid kérdésből álló közérdekű adatigénylésüket, így meg is kapták a kért adatokat. A Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ugyanakkor több mint 204 ezer forintot kérne az adatok kiadásáért.

Az Átlátszó arra volt kíváncsi,

  • pontosan hány főből áll a tanári kar, és milyen az oktatók megoszlása az alábbi fokozatok szerint: tanársegéd, adjunktus, docens, egyetemi tanár,
  • hány tanársegéd rendelkezik három évnél régebbi PhD-val;
  • hány habilitált oktató rendelkezik docensnél alacsonyabb fokozattal.

Az SZFE a 204 ezer forintos költséget azzal indokolta, hogy hosszú időbe telne lekérdezni az oktatói nyilvántartást, és a lap által kért módon csoportosítani az adatokat. A munkaerő-ráfordítást 46 órában, ennek díját pedig 202 400 forintban határozták meg, az adatokat tartalmazó adathordozó kézbesítési költségét pedig 1580 forintban állapították meg.

Pedig ahogy azt az Átlátszó hozzáteszi: a többi egyetemhez hasonlóan elegendő lenne egy írásos dokumentum vagy Excel-táblázat elküldése elektronikusan.

(Átlátszó)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk