Az utolsó szakszervezet is aláírta a MÁV-Volán bérmegállapodást

  • narancs.hu
  • 2024. január 31.

Belpol

Lesz béremelés, Lázár János szerint három évre alakították ki az együttműködés kereteit a dolgozókkal.

Utolsóként, de még épp a határidő lejárta előtt a buszos sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SzAKSz) is csatlakozott a megállapodáshoz, így a MÁV-VOLÁN-csoport mind a kilenc nagy, reprezentatív érdekképviselete még éjfél előtt aláírta a hároméves bérmegállapodástközölte Lázár János a Facebook-oldalán. A miniszter korábban bejelentette, hogy a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) is jelezte, hogy szintén aláírja a megállapodást.

 
DSC_8341_ok2_Wikipedia
 
Buszok a Volánbusz parkolójában
Fotó: Soos Botond / Volánbusz Zrt./Wikimedia Commons
 

 

„Ez kellett ahhoz, hogy a cégcsoport minden munkavállalója már januártól az emelt bérét kapja. A megállapodással mindenki nyert” – értékelte Lázár János a tárgyalások végeredményét, majd megköszönte a szakszervezetek partnerségét: „Nem győzött le senki senkit: közös nevezőre jutottunk.”

Lázár ajánlata alapján a mávosok és hévesek bére három év alatt közel harmadával nő. Idén 17 százalékkal, de minimum 70 ezer forinttal emelkednek az alapbérek. Az állam 2025-re és 26-ra is garantálja a reálbérnövekedést minden MÁV- és HÉV-dolgozónak. A Volánbusz dolgozóinak Lázár beszámolója szerint 28,4 százalékos béremelést ajánlottak. Az ő vonakodásuk tartott a legtovább, hiszen még vasárnap és hétfőn is sztrájkoltak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk