Be kellett vetni a Fidesz szatellitpártját, hogy elkerüljék az Orbán által is túlzónak tartott választási eredményt

  • Gera Márton
  • 2018. szeptember 3.

Belpol

Majdnem 100 százalékot kapott a fideszes jelölt Pakson. De szerencsére itt volt a Munkáspárt.

„A 96 százalék nagyon veszélyes, onnan könnyen fölcsúszik az ember 100 fölé, és az kérdéseket vet fel. Érjük be azzal, ami egyelőre van” – mondta Orbán Viktor idén Tusnádfürdőn, amikor arról kérdezték, hogyan lehetne Magyarországon még jobban növelni a Fidesz támogatottságát.

Tegnap viszont majdnem megvalósult, amit a miniszterelnök is szeretne elkerülni: a paksi időközi önkormányzati választáson ugyanis 94 százalékot (289 szavazat) kapott a Fidesz jelöltje. A 100 százalékot ráadásul csak úgy sikerült elkerülni, hogy a fideszes Ulbert Sándor ellen elindult a Munkáspárt jelöltje, Szarka Sándor, akinek sikerült összeszednie 17 szavazatot. Arról a Munkáspártról van szó,

  • amely április 9-én kedves közleményben üdvözölte a Fidesz–KDNP győzelmét,
  • és amely többször is hitet tett a fideszes bevándorláspolitika mellett.

Meglepő ugyan, de Szarka Sándor kampányolt is Pakson: többek között azt ígérte, hogy ha megválasztják, lemond a képviselői tiszteletdíjáról, és azt a település fejlesztésére ajánlja fel. Sőt, Szarkát maga Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke is megtámogatta, amikor elment a településre kampányolni.

Sokszor elindulnak

A Munkáspárt az elmúlt időszakban több időközin elindult, bár a legtöbb alkalommal utolsó helyen végzett. Április 8. óta a párt jelöltjei három időközi választáson indultak el, ám egyiken sem sikerült elérniük a 2 százalékot:

Mint ahogy a paksi eset is mutatja, indulásuk azonban arra mindenképpen jó, hogy a Fidesz elkerülje a diktatúrákra jellemző 100 százalékos eredményt. Hogy a Munkáspártnak nem is annyira számít az eredmény, azt pedig Gulyás Márton YouTube-show-jának, a Slejmnek fogalmazta meg a nyáron Fehérvári Zsolt, a Munkáspárt jelöltje a Budapest VIII. kerületi időközi polgármester-választáson. „Lehet ezzel egy kicsit magam ellen fogok beszélni, de ha Sára Botond (a fideszes jelölt, aki megnyerte a választást – G. M.) lesz a nyolcadik kerület polgármestere, akkor nem valószínű, hogy rosszul dönt a helyi lakosság” – fejtette ki ars poeticáját Fehérvári.

Streamable - free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Figyelmébe ajánljuk