Mészáros jó időérzékkel vett céget: behúzott egy hatalmas fővárosi tendert is

  • Szalai Anna
  • 2018. szeptember 4.

Belpol

A Fővárosi Önkormányzat cégei, illetve vidéki víziközmű-társaságok idén nyáron közös közbeszerzési eljárásban kértek ajánlatot járműflottáik biztosítására. Kitalálják, ki végezte az alkuszi feladatokat?

Az alkusz egy olyan cég volt, amely rakétaként lőtt ki az utóbbi években, egyre-másra nyeri el az állami megbízásokat. A Hungarikum Biztosítás Alkusz Kft. vezetője eddig is kiváló kormányzati és önkormányzati kapcsolatokkal bírt, ám áprilistól még erősebb hátszéllel rendelkezik: a cégben feltűnt Mészáros Lőrinc és felesége.

Mi több, ezúttal az alkuszcég „hozta” a közbeszerzési tanácsadóját is: az Őszy Ügyvédi Irodát, amely korábban kormányzati médiacégek vásárlásában segédkezett, és a Kliknek is dolgozott.

2,7 milliárd, 3762 jármű

A BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Igazgatósága idén májusban úgy döntött, hogy közbeszerzési eljárást indít a csatlakozott társaságok járműflottájának biztosítására – derül ki az igazgatóság ülésére készült augusztusi előterjesztésből. A közös beszerzéshez a Fővárosi Önkormányzat valamennyi cége – köztük a BKK és a BKV –, valamint néhány vidéki közműtársaság – Szegedi Vízmű Zrt., Érd és Térsége Regionális Víziközmű Kft., (ÉTV Kft.) Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. (ÉTCS Kft.) – is csatlakozott.

A BKV buszai

A BKV buszai

Fotó: Narancs

 

A feladatra közbeszerzési bizottságot hoztak létre, ám a tender műszaki tartalmának kialakításához jónak találták biztosítási alkuszcéget igénybe venni, amely jártas közbeszerzési eljárások szakmai támogatásában, illetve az eljárások megfelelő színvonalú lebonyolításában. S ki másra is eshetett volna a választás, mint a már tavaly is bevált Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re.

Az eljárás becsült értéke három évre, a plusz egyéves lehetséges hosszabbítást is beleszámítva 2,7 milliárd forint volt, a társult cégek összesen 3762 járműre kívántak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, továbbá 796 járműre kértek casco biztosítási ajánlatot is.

A BVH felhívására 2018. július 16-ig két biztosító nyújtotta be ajánlatát: a Generali Biztosító Zrt. és az UNIQA Biztosító Zrt. Mindkettőt hiánypótlásra szólították fel, de a felszólításnak végül csak a Generali tett eleget, így az UNIQA-t kizárták. A Generali ajánlatát érvényesnek találták, így vetélytárs nélkül nyert. Az igazgatóságnak készített összesítés külön kiemeli, hogy a Hungarikum második alkalommal szerzett be biztosításokat a BVH Zrt. részére, és ezúttal is „jelentős megtakarítást sikerült elérniük”. A csatolt táblázat szerint nagyjából 40 millió forintot két évre.

Igazi hungarikum

Bár a Hungarikum a fővárosnak ingyen segédkezik, a jutalékát – ahogy ez a biztosítási alkuszok piacán megszokott – a nyertes cégtől, a Generalitól kapja. S az vélhetőleg nem kevés, a piacon bevett gyakorlat szerint akár a biztosítási összeg 30 százaléka is lehet, amit jellemzően nem időarányosan, hanem előre kifizet a nyertes társaság.

Az ügyvezető igazgató, Keszthelyi Erik neve korábbról is ismerősen csenghet. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2012-ben az ő bábáskodása mellett kötött csoportos életbiztosítást 2700 dolgozójára. Az évi 120 ezer forintos biztosítási díjat a 410 ezer forintos munkavállalói cafetériakeret terhére vállalta be a cégvezetés, de a szakszervezetek nyomására három év múltán felmondták. Az addig befizetett fejenként 360 ezer forintból a különféle adók, járulékok levonása után alig 80-90 ezret kaptak vissza a dolgozók. Keszthelyi viszont 300-400 milliót kaszálhatott az üzleten.

A szekszárdi hangyaboltos, szállodás, vendéglátós családból induló Keszthelyi Erik néhány év alatt meghódította a piacot. Házaló ügynökként kezdte a MIC Biztosítási Alkusz Kft.-nél, majd az Optimal-GB Kft.-hez szegődött, ahol 2012-ben tulajdonos lett. Három év alatt megszerezte a cég feletti teljes irányítást, és Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re változtatta a nevét. S az valóban hungarikum, ahogy a néhány tízmilliós cégből tíz év alatt milliárdos társasággá emelkedett. Az Opten szerint tavaly már 2 milliárd forint fölötti nettó árbevételt ért el.

A biztosítási piac Mészáros Lőrince

Az utóbbi években Keszthelyi gyakorlatilag letarolta a nagyobb állami és önkormányzati vállalatok biztosítási piacát (MVM, MNV, MÁV, Volán, regionális közműcégek, művészeti intézmények, Szerencsejáték, MTVA stb.), de közreműködött több önkormányzat szerződéskötésében, sőt a vizes világbajnokságot is rajta keresztül biztosították. A biztosítási szakma képviselői már korábban is úgy emlegették Keszthelyit, mint a biztosítási piac Mészáros Lőrincét.

Étvágya a régi: egy falás az alkuszi piac

Étvágya a régi: egy falás az alkuszi piac

Fotó: Bankó Gábor

 

És láss csodát: idén áprilisban Mészáros Lőrinc és felesége bevásárolta magát a Hungarikum alkuszcégbe. Így Mészáros még az újabb nagy fővárosi biztosítási közbeszerzés lebonyolítása előtt közvetett irányítást szerzett a cégben.

Az ügyletben segédkező Őszy Ügyvédi Iroda eddig sem volt távol a tűztől. 2015-ben a Direkt36 szerint ezt az irodát bízták meg a közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. képviseletével. Az Új Média 120 millió forintért vett 2014-ben 110 internetes oldalt és doménnevet a Magyar Híradó Kft.-től. Ez utóbbi vállalkozás egyébként egy korábbi meghatározó fideszes politikus, Várhegyi Attila családtagjainak többségi tulajdonában volt. Az Őszy Ügyvédi Iroda korábban megbízást kapott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) is, amely a jogi ügyek döntő részét a kezdetektől kiszervezte.

Figyelmébe ajánljuk