Bedő Dávid kérésére Karsai Dániel előtt tisztelgett a parlament, Kövér szerint ízléstelen provokáció történt

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 30.

Belpol

A házelnök szerint propagandára használták fel a tragikusan elhunyt alkotmányjogászt. 

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője hétfőn a felszólalása után azt kérte a parlamentben, hogy egy perc néma csenddel és felállva tisztelegjenek az ALS-betegségben elhunyt Karsai Dániel előtt, aki haláláig küzdött az eutanázia jogáért. A tiszteletadás után – valamennyi képviselő felállt – Kövér László házelnök azt mondta, Bedő tudta, hogy a házszabály rendelkezik arról, ki és mikor szólíthatja fel a pléniumot a tiszteletadásra. 

„Ami most történt, az egy olyan ízléstelen provokáció volt, ami felhasznált egy tragikusan elhunyt embert arra – halálában –, hogy politikai propagandát fejtsen ki egyébként a halál kultúrája mellett, úgyhogy ezt mindazon képviselőtársaim nevében visszautasítom, akik az élet kultúrájának az oldalán szeretnének maradni”

– mondta Kövér, hozzátéve, a házbizottság tárgyalni fogja az ügyet. 

„A mai parlamenti nyitóülésen a politikai csatározásokon felülemelkedve, Karsai Dánielről szerettem volna megemlékezni. Bármilyen is nehéz volt a helyzete, Dani a végsőkig küzdött a szabadságért és méltóságért, erőt adva ezzel másoknak, köztük nekem is. Élete végéig harcolt a szabad életvégi döntésekért itthon és Strasbourgban is. Felszólalásom végén arra kértem a képviselőket, hogy egy perc néma csönddel emlékezzünk meg Karsai Dánielről. Elszomorító, hogy Kövér László a megemlékezést »politikai propagandának« és a »halál kultúrájának terjesztésének« hívta. Ami minket illet, folytatjuk Dani harcát a szabad életvégi döntésekért. Hisz, ahogy ő fogalmazott, »Jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni«” – fogalmazott az esettel kapcsolatban Bedő Dávid a Facebookon. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk