Behódolt az ELTE

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 10.

Belpol

Gyorsan megadta magát az ELTE.

Alig 24 órát kapott az ELTE és a CEU arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, miszerint a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya, azaz a gender szakon.

Az Emmi később azzal indokolta a javaslatot, hogy a szak „gazdaságilag nem racionális és nincs rá igény a magyar munkaerőpiacon”. A tárca szerint a szakot nem azért hozták létre, hogy „gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.

A CEU jelezte a Magyar Rektori Konferenciának, hogy elutasítják a tanszabadságba való ilyen nemű beavatkozást.

Estére az ELTE is kiadott egy közleményt a 24.hu beszámolója szerint, amelyben azt írják, a döntést elfogadják és tiszteletben tartják.

Az egyetem vezetősége közleményében mindenkit emlékeztetett arra, hogy a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak képzést az ELTE 2017-ben, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárását követően, a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indította el.

A folytatásban megjegyzik, hogy a képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre nyitottak, de tisztában vannak azzal, hogy „a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését az egyetem tudomásul veszi és tiszteletben tartja”. A közlemény végén mindenesetre hangsúlyozzák, hogy fontosnak tartanák, hogy „a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le”.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?