Bemutatta árnyékkormányát Karácsony Gergely: szakembereket kérne fel a minisztériumok élére

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. márc. 11., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje koalíciós kormányzásra készül.

Vasárnap délelőtt mutatta be árnyékkormányának tagjait Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Karácsony már korábban ismertette tanácsadó testületének összeállítását, de most azoknak a nevét jelentette be, akikkel egy győzelem esetén kormányt alakítana.

A Loffice-ban tartott rendezvény elején Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa arról beszélt, hogy változást szeretnének Magyarországon, és az országnak már nem harcosokra van szüksége. Karácsony azt mondta, olyan embereket válogatott az árnyékkormányába, akik korábban bizonyítottak a szakmájuk területén. „Az embereket szolgává tevő uralkodók helyett az embereket szolgáló kormánya lesz Magyarországnak” – jelentette ki a miniszterelnök-jelölt, aki szerint a hódmezővásárhelyi választás világossá tette, hogy a társadalom változást akar. Szerinte a ma működő „kamukormányázás” helyett valódi kormányzásra lehet számítani április 8. után, és olyanokkal fog együtt dolgozni, akik hozzáértők, és függetlenek a pártoktól. „Visszaadjuk a szakértelem becsületét, egy igazi, a szó valódi értelmében vett nemzeti kormányzásra készülünk” – mondta Karácsony Gergely,

aki koalíciós kormányzásra számít,

ezért árnyékkormánya sem teljes.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Karácsony elsőként árnyékkormányának egészségügyi miniszterét mutatta be: Komáromi Zoltán háziorvost, az Együtt korábbi politikusát állítaná egy önálló egészségügyi tárca élére. Komáromi arról beszélt, hogy a szakmai döntéseket szakmai emberek hoznák meg, és nem olyan politikusok, akik nem értenek a területhez. „2018-ra az egészségügy elérkezett egy olyan pontra, hogy igenis szakemberekre kell bízni az ágazat irányítását” – mondta a háziorvos.

Az oktatási tárca élére Daróczi Gábort, a Romaversitas Alapítvány igazgatóját kérné fel Karácsony.

Daróczi szerint a legfontosabb, hogy a demokrácia alapjait visszaépítsék az iskolákban.

„Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy egy tanár vagy egy diák veszélyben érzi a munkahelyét, mert nem ért egyet a hatalommal” – jelentette ki az árnyékkormány oktatási minisztere, aki azt mondta, a GDP 6 százalékát költenék el az oktatásra. Szerinte nem fordulhat elő, hogy az állam kevesebb pénzt ad az állami iskoláknak, mint az egyháziaknak. Daróczi kifejtette, hogy a demokratikus ellenzék minden pártja által elfogadott Oktatási minimum alapján építenének egy új oktatási rendszert, és

minden döntés előtt egyeztetni fognak az érintettekkel.

false

 

Fotó: Németh Dániel


Hegyesiné Orsós Évát, az Életet az Éveknek Szövetség elnökét esélyegyenlőségi miniszternek kérné fel Karácsony. Hegyesiné szerint meg kell erősíteni a társadalom integráltságát, a családokat valóban segíteni kell a családi pótlékkal, és ki kell alakítani egy olyan rendszert, amelyben lakáshoz tudnak jutni azok is, akiknek jelenleg erre nincs lehetőségük.

Mellár Tamás a Karácsony-kormány pénzügyminisztere lenne.

A korábban Orbán Viktor tanácsadójaként is dolgozó közgazdász Pécsett indul egyéni jelöltként, de ellenzéki győzelem esetén a pénzügyminisztérium vezetését is elvállalná. „El kell kezdeni a felkészülést az euró bevezetésére” – magyarázta Mellár, aki megteremtené a költségvetés átláthatóságát, megszüntetné a visszaélésekre lehetőséget adó társaságiadó-kedvezményeket (tao), eltörölné a felesleges adónemeket, és növelné az oktatásra és az egészségügy fordítandó forrásokat. „Tűrhetetlen, hogy Magyarországon egykulcsos személyi jövedelemadó van, egy progresszív adó bevezetésre volna szükség” – mondta Mellár.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Andor László, aki Karácsony tanácsadó testületének is tagja, foglalkoztatásügyi miniszter lenne egy új kormányban. Andor szerint a munkaerőpiac nem ad megfelelő lehetőséget a fiatalok számára, többek között ennek is oka az óriási mértékű elvándorlás.

A közgazdász éppen ezért először új munka törvénykönyvet alkotna,

és megszüntetné a közmunka jelenlegi dominanciáját.

Ámon Ada, az Energiaklub elnöke környezetvédelmi miniszter lenne, aki elsőként felülvizsgálná Paks 2 szerződéseit. „Klímavédelmet szolgáló beruházásokra kell költeni, azoknak a projekteknek kell teret adni, amelyekkel az elmúlt években nem foglalkozott a kormány” – utalt például az ellehetetlenített szélerőművekre az árnyékkormány minisztere.

Az árnyékkormány

Az árnyékkormány

Fotó: Németh Dániel

Az önkormányzatiságot Budaörs polgármesterével, Wittinghoff Tamással erősítené meg Karácsony.

Wittinghoff szerint meg kell erősíteni az önkormányzatok önrendelkezését,

és egy új alkotmányban kell rögzíteni az önkormányzatok jogait. „Ez egy olyan terület, ahol vissza kell adni, amit a jelenlegi kormány elvett” – mondta Wittinghoff.

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. márc. 11., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  szegedi789
  2018. március 12., hétfő 12:26
  Juj, kovacs ! Nincs vita, most aztán jól meggyőztél ! :)

  - Ilyen szakértői árnyék- vagy micsoda kormányt , szerintem, pl. valamilyen válságos időszakban ildomos felállítani. Demokráciában mégis hogyan? Vagy ha ezt érezzük, miszerint itt április után (addig el is kéne jutni !!!!) nem szimpla parlamenti politizálás következik ,akkor Karácsonyéknak ezt valahogy jelezni kéne !

  - Nem az ilyen szokásos politika felett álló depolitizálós izével ('90 óta ezt már sokszor el akarták játszani, úgy egyébként...). Mert bőven 2010 után vagyunk. Ez a rendezvény eltévesztett úgy kb. 15-20 évet. Ami akkor is hamisan hangzott volna.
 2. 7
  yoyo
  2018. március 12., hétfő 07:01
  Igazából ez a rokonszenves, szakemberes, nem pártpolitikus árnyékkormány fából a vaskarika: visszacseng benne "Hódmezővásárhely üzenete" (ááááá...), meg a "nincs 106 Márki Zay Péter".

  Nem a kormánynak kellene pártok felettinek lennie, hanem a jelölteknek. Az emberek nem a kormánytagokat választják meg, hanem a képviselőket.

  És természetesen irreális gondolat - ma itthon - pártok feletti kormányt elképzelni. A "nép kormányát" a parlamenti pártok felett.

  És a teendők nem a kormányzással kellene kezdődjenek, először a buldózereknek kell felvonulniuk.
  Aki nem ezt hirdeti, az mindenkit, önmagát is becsapja.
 3. 6
  Kovacs
  2018. március 12., hétfő 02:56
  4: "De van jelenleg realitása?"
  VAN.
 4. 5
  jhamori
  2018. március 12., hétfő 01:24
  Karácsony rátapintott a lényegre: kormányt prognosztizál... Csodálom az otthoniak lényeglátását!!!

  Inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy a közömbös választókat mozgósítsa – enélkül ugyanis az árnyék csak árnyék marad. Setét árnyék, de mégiscsak árnyék.
 5. 4
  szegedi789
  2018. március 11., 19:16
  - Értem én, hogy ezzel az árnyékkormányosizével demonstráljuk a választók felé, hogy szándékaink maximálisan komolyak. Nyugodtan ránk adhatod a voksod. De ez max. 2002-ben működött (ha működött?).

  - Az én eredeti problémám egyébként az, miután nem bojkotálták az új választási szisztémát, az új alkotmányt !, így egy eléggé ellentmondásos helyzetbe lavírozta magát az ellenzék. Arról nem is beszélve, hogy költségvetési, önkormányzati ügyek mind 2/3-ot igényelnek. Szép, hogy ezt meg azt tesszük. De van jelenleg realitása? És ha elmulasztottuk a jelenlegi reszimhez , játékszabályaihoz való viszonyunkat tisztázni, biztos szerencsés ezt a depolitizált szakértős történettel megint (!) előrukkolni. Arról a vakságról nem is beszélve, hogy biztos csak ennyit kellene ápr. 8. után tenni ? Szakember megszereli, cipőt a cipőboltból? Önkormányzatiság kapcsán előkerült az új alkotmány kérdése, de az esemény mégis azt sugallja, mintha "szimpla" kormányváltás (átadás-átvétel) következne egy győzelem esetén...

  (És a heti eseményeket, pl. Népszav-Puch-saga, fel se hoztam...)
 6. 3
  rworse
  2018. március 11., 18:43
  Ez persze nem árnyékkormány, csak afféle transzparens. De viszonylag jól összeválogatva.
 7. 2
  moareka
  2018. március 11., 16:55
  Kitűnő szakemberek!, Addig, amíg vannak nekünk nagyszerű szakértőink, Mellár Tamás, Komáromi Zoltán és a többiek, addig a többi munka a miénk!!!
 8. 1
  yoyo
  2018. március 11., 14:35
  több nőt az árnyékkormányba!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra