Bevonta Iványiék szegedi iskolájának működési engedélyét a kormányhivatal

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 30.

Belpol

A főispán közműtartozásokra hivatkozik, de ennél is nagyobb baj, hogy 150 diák nem kezdheti meg a tanévet hétfőn.

Hétfőn tornatermet adtak volna át, ami pályázati pénzből készült el, és mindent előkészítettek az évkezdésre és a tanévnyitó ünnepségre, mégsem kezdődhet meg a tanév Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartásában működő szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban – adta hírül a MET egyház.

Péntek reggel kapta meg az intézmény a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal határozatát az intézmény működési engedélyének visszavonásáról

A határozat szerint az iskolát törölték a magán vagy egyházi fenntartású közoktatási intézmények nyilvántartásából. Ez azt jelenti, hogy a szülőknek nem egész egy napja van új iskolát találni a többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekeik számára. 

Salgó László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja pénzügyi adatokra és köztartozásokra hivatkozott, és az augusztus 29-i keltezésű indoklásban úgy fogalmaz: „a gyerekek, tanulók számára a határozat végrehajtásának késedelme jelentős vagy helyrehozhatatlan kárral járna”.

A MET ellenben úgy véli, az az igazi károkozás, hogy „150 gyerektől veszik el a biztonságos, szakmailag elismert pedagógiai közeget, a fejlődés, integrálás lehetőségét, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi számukra a tanév elkezdését. A szülők pedig szabálysértést követnek el, ha nem íratják be őket, de ez ebben a pillanatban megoldhatatlan feladat a számukra.”

Iványi Gábor egyháza a szegedi Wesley bezárása miatt azonnali jogvédelmet kért, hogy üggesszék fel az ezt elrendelő határozatát, és ebben szakértő jogvédő szervezetekkel is együttműködnének. Azt ígérik, hogy az ügy rendeződéséig, hétfőtől továbbra is nyitva lesz a szegedi iskola, ahol pedagógiai felügyeletet biztosítanak a gyerekeknek.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal közleménye szerint az intézmény közmű- és adótartozása meghaladta a törvényben meghatározott mértéket, ezért a kormányhivatalnak törölnie kellett az iskolát a nyilvántartásból. „Miután működése során csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, emiatt a szegedi intézményben veszélybe került a gyermekek nevelése. A kormányhivatal döntése értelmében a diákok új, rendezett hátterű intézményekben kezdhetik meg a tanévet” – írták.

A héten arról is írtunk, hogy a fővárosi kormányhivatal törölte a nyilvántartásából Iványiék budapesti iskoláit és óvodáit. A Pest Vármegyei Kormányhivatal a közműszolgáltatók jelzése nyomán döntött így.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk