Budapest a MMA-tól várja a művészek megsegítését

  • narancs.hu
  • 2020. május 23.

Belpol

Eltelt két hónap, a tízmilliárd forintból működő közintézmény viszont eddig nem segített rajtuk.

Közleményt adott ki a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet: mivel Európában mindenhol a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) hasonló testületek támogatják a művészeket a járvány alatt, ezért Magyarországon az MMA-nak kellene ezt tennie szerinte – írja az Index.

A főpolgármester-helyettes úgy látja, „a művészeknek azonnali segítség kell, mert jelenleg kilátás sincs arra, hogy mikor állhatnak újra munkába. Európában ezt a segítséget és anyagi támogatást mindenütt az olyan köztestületek végzik, mint amilyen nálunk a Fidesz által felállított Magyar Művészeti Akadémia. Ehhez képest a tízmilliárdból működő fideszes MMA úgy tesz, mintha nem is lenne járvány, nem is lenne válság, és tudomást sem vesz arról, hogy hány művész került veszélybe”.

Gy. Németh levélben fordult az MMA vezetéséhez, ugyanis eltelt két hónap, a magyar művészek, zenészek, táncosok, színészek pedig „egyetlen forint segítséget nem kaptak egy tízmilliárd forint közpénzből működő, elvileg művészetet szolgáló közintézménytől”. Szerinte felmerül a kérdés, hogy ha a szervezet „nem segít, akkor mi szükség van rá”.

Figyelmébe ajánljuk