Budapest Pride: A felvonulás nem egy sugárútról szól, hanem emberekről

  • narancs.hu
  • 2022. április 26.

Belpol

A szervezők sajtóközleménye szerint több tízezer ember fog megmozdulni és kiállni az LMBTQ jogokért a Mi Hazánkk akciójától függetlenül. 

A Budapest Pride szervezői sajtóközleményben reagáltak arra a hétfői hírre, miszerint a Mi Hazánk Mozgalom a felvonulás tervezett időpontjában lefoglalta az Andrássy utat és más közterületeket. A 27. Budapest Pride Fesztivált és Felvonulást ennek ellenére természetesen megtartják, ami a szervezők ígérete szerint nagyobb lesz, mint az előző volt, és több programmal készülnek, mint eddig bármikor.

Közleményükben úgy fogalmaztak: „Hangosabbak leszünk, erősebbek, a Karmelitából, a Holdról, de még a Szíriuszról is látszani fogunk.”

A felvonulás szervezői szerint az LMBTQ mozgalom nem utcákról szól, hanem emberekről, akik szabadon és boldogan akarnak élni Magyarországon, azzal pedig, hogy szélsőjobboldali csoportosulások a gyülekezési joggal visszaélve, egyes városrészeket fetisizálva büszkélkednek azzal, hogy bizonyos helyszínekről kiszorították a tüntetést, csak illúziókat üldöznek, hamis eredményeikkel és kényszerképzeteikkel pedig önmagukat csapják be.

A Budapest Pride Felvonulás ugyanis nem egy sugárútról szól, hanem az emberekről, a jogaikról, a láthatóságról és az összefogásról, mindez pedig nem egy fizikailag körülhatárolható térben létezik, hanem az emberek szívében.  

A szervezők közleménye szerint a Mi Hazánk akciója bosszúságnak is alig nevezhető, kétségbeesett, figyelemfelkeltésre irányuló próbálkozásként elenyészik a programok megszervezéséhez szükséges koordináció és munka mellett, ahogy a maréknyi fekete ruhás ellentüntető is elveszik a 35.000 fős tömegben. Mindemellett a szervezők megköszönték, hogy ezzel is még nagyobb figyelem irányul most rájuk.

Hrubi Zita, a rendezvény sajtósa a Telex kérdésére azt mondta, egyébként a szervezőknek több lefoglalt útvonala is van, de egyelőre még nem döntötték el, melyik lesz a végleges. Hozzátetet, hogy az Andrássy út is csak egy utca, ugyanúgy, mint a város többi utcája, de az biztos, hogy a belvárosban lesz a felvonulás.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk